Hoeve De Vogel wordt Circulair Expo


Publicatiedatum:
dinsdag 29-03-2016
Hoeve De Vogel aan de Rijnlanderweg in Hoofddorp wordt ingericht als `clubhuis' van de zogeheten circulaire economie. Zo'n 25 bedrijven laten er de komende anderhalf jaar zien wat zij op dat gebied hebben bereikt en wat hun plannen zijn.
Vrijdag 1 april opent staatssecretaris Sharon Dijksma van het ministerie van Infrastructuur en Milieu (I&M) de nieuwe expositieruimte en evenementenlocatie. Zo'n 25 bedrijven en overheden waaronder de gemeente nemen deel aan de Circulair Expo die is gevestigd in de Valley op Schiphol Trade
Park. Hier werken lokale pioniers, nationale en internationale bedrijven, kennisinstellingen en de overheid met elkaar aan de circulaire economie. Guido Braam is een van de initiatiefnemers:

"Het expocentrum moet de plaats worden waar gewerkt wordt aan nieuwe initiatieven. Mensen moeten er elkaar inspireren en motiveren. Wie dat wil, kan er gaan werken en de locatie kan afgehuurd worden voor evenementen."

Guido Braam bij de Circulair Expo aan de Rijnlanderweg in Hoofddorp.


Hergebruik-economie

Haarlemmermeer zet al jaren in op de verandering van een wegwerp-economie naar een hergebruik-economie: een nieuwe economie waarbij sprake is van sluitende kringlopen van grondstof, energie en water. Guido Braam wil met de Circulair Expo een plek creeren waar nationaal en internationaal bezoek
in een keer kan zien hoe ver Nederland is op dit vlak. Hij is blij met de plek in de Valley:

"Dit is een vooruitstrevende regio en door Schiphol is er een mooie verbinding met de rest van de wereld."


Groeiplek

De circulaire economie is een wat abstract begrip, maar de Circulair Expo maakt het concreet.

"Met informatiezuilen en presentaties laten we voorbeelden zien uit de praktijk. Ook inwoners van Haarlemmermeer en scholieren bijvoorbeeld kunnen hier straks een kijkje nemen. Je mag er trots op zijn dat je voorop loopt als je de Silicon Valley van de circulaire economie bent. Dit is de
groeiplek wereldwijd. Het is ook dichtbij, dus je kunt er zelf makkelijk heen en je laten inspireren. En misschien heb je er straks wel een baan, want het brengt veel bedrijvigheid met zich mee. Is het niet direct, dan misschien indirect."



Living Lab

Nederland moet een Living Lab worden waar dingen worden uitgeprobeerd, vindt Guido Braam.

"Als we dat goed doen, dan hebben anderen daar ook wat aan. Steden zijn vaak een knooppunt voor ontwikkelingen. In zo'n stedelijke omgeving die Nederland eigenlijk is, moet je oplossingen bedenken die je elders ook kunt goed gebruiken. En dat is weer een reden voor de Circulair Expo."