Gemeente koopt bijzondere Schokker


Om maritieme geschiedenis van Schokland te onderstrepen: Gemeente koopt bijzondere Schokker



Gemeente Noordoostpolder heeft een historische Schokker aangeschaft. Deze boot werd oorspronkelijk ingezet voor de handel en visvangst vanaf het voormalig eiland Schokland. Met de buitengewone boot wil de gemeente de maritieme geschiedenis van werelderfgoed Schokland onderstrepen. De boot
wordt ingezet voor promotionele en representatieve doeleinden. Vrijdagmorgen vanaf 11.00 uur ligt de boot aan de Zuiderkade en dan wordt ook de naam van de boot onthuld.

De unieke kans om deze Schokker te verwerven, ontstond na een tip van professor Henk den Heijer, hoogleraar Maritieme Geschiedenis aan de Universiteit van Leiden.
Hij bracht het bestaan van deze unieke boot onder de aandacht van het college, dat deze kans met beide handen aangreep.

Flevolandse traditie

Het college sluit met aanschaf van de boot aan bij de Flevolandse traditie om schepen in te zetten voor promotie activiteiten. Het Flevolandse smaldeel met een provinciaal statenjacht, een Urker botter maar ook de Batavia is nu met een Schokker uitgebreid. Voor evenementen als SAIL, de HISWA,
de Canalpride of andere interessante nautische evenementen kan aangesloten worden bij de andere Flevolandse gemeenten of deze kunnen zelfstandig worden bezocht.

Herkenbaar

Burgemeester Aucke van der Werff onderstreept dat de boot ook bedoeld is voor representatieve doeleinden. Noordoostpolder krijgt namelijk de afgelopen periode steeds vaker buitenlandse gasten voor het bedrijfsleven en vanwege het unieke karakter van de polder op bezoek. Op deze manier kan de
ontvangst en het verblijf van deze gasten nog aantrekkelijker gemaakt worden. Met het gebruik van ingetogen tuigage en de naamgeving is de gemeente herkenbaar als eigenaar van de Schokker.

Met de aanschaf is een budget gemoeid van EUR 49.000 en voor het beheer en onderhoud wordt EUR 15.000 per jaar opgenomen in de begroting. De definitieve ligplaats is nog niet bekend. Aanstaande vrijdagmorgen kan de boot bekeken worden aan de Zuiderkade.
De naam van de Schokker heeft vanzelfsprekend een relatie met het voormalige eiland Schokland.



Schokker tekening
Tekening Schokker