Opstapplaats Binnendieze bij Noordbrabants Museum


29 maart 2016
Opening opstapplaats Binnendieze door wethouder Huib van Olden

Dinsdagmiddag 29 maart openden wethouder Huib van Olden en gedeputeerde Henri Swinkels de opstapplaats Binnendieze in het Museumkwartier. Gemeente 's-Hertogenbosch en Provincie Noord-Brabant maakten de plek mogelijk. Het museumkwartier is hiermee nu klaar. Het laatste werk was het zichtbaar
maken van de Binnendieze en het maken van de opstapplaats.

Museumkwartier nu klaar

Het nieuwe opstappunt ligt aan de Waterstraat. Eerder werd in het Museumkwartier Het Noordbrabants Museum gerestaureerd en uitgebreid. Ook opende het nieuwe Stedelijk Museum 's-Hertogenbosch er. En we richtten de binnentuinen en pleinen opnieuw in.

Nieuw plein aan de Waterstraat

De garage die eerder op de plek aan de Waterstraat stond, is afgebroken. De Binnendieze is open gegraven en er is een houten aanlegsteiger geplaatst. Vanaf de steiger leidt een stenen trap naar het niveau van de Waterstraat. Hier is een nieuw plein ontstaan met daarop een lange stenen bank.
Voor deze bank ligt in de vloer een natuurstenen gravure. Daarop is het kaartbeeld uit 1629 te zien. Deze kaart toont dat in die tijd en op deze plek ook een open watergang lag met een trap naar de Waterstraat.

Na afloop van de Jeroen Bosch tentoonstelling (vanaf 8 mei) neemt de Kring Vrienden van 's-Hertogenbosch het opstappunt in gebruik. Dit gaat dan om vaartochten in combinatie met een museumbezoek. In het vaarseizoen 2016 is hiervoor nog geen vaararrangement. Dit jaar vaart de Kring Vrienden
alleen op verzoek vanaf dit punt. Dat is vergelijkbaar met het huwelijks vaararrangement. Daarbij stapt men bijvoorbeeld achter het Stadhuis in. Het college wees eerder het museumkwartier aan als trouwlocatie.

Meer informatie

* Prive vaartocht
* Huwelijk in Noordbrabants Museum