Aftrap gastcollegereeks: persconferentie minister Asscher voor schoolkranten

Nieuwsbericht | 23-03-2016 | 15:20

Bewindspersonen keren dit voorjaar terug naar de collegebanken. Niet om zelf te gaan blokken, maar om studenten te vertellen over het belang van de Europese Unie en het Nederlandse EU-voorzitterschap. Minister Asscher opent de reeks gastcolleges met een bijzondere variant: hij geeft op 29 maart een persconferentie voor redacteuren van schoolkranten.

Gastcolleges

Het doel is jongeren meer te betrekken bij het Nederlandse voorzitterschap van de EU. Een van de speerpunten van het voorzitterschap is `verbinding met de burger'. Dit is een voorbeeld van de activiteiten rond dat thema.

Bewindspersonen kiezen zelf waar hun college over gaat. Vaak over hun eigen prioriteiten voor het EU-voorzitterschap. Zo doceert minister Plasterk (BZK) over veiligheid en privacy en staatssecretaris Van Dam (EZ) over de toekomst van ons voedsel. Minister Asscher legt uit waarom alle werknemers in de EU een gelijke behandeling verdienen.

Deelname bewindspersonen

Acht colleges staan in de planning. Er worden vooral universiteiten en hogescholen bezocht. Enkele bewindslieden keren terug naar hun alma mater, de universiteit, waar ze zelf hebben gestudeerd of hebben lesgegeven.

Persconferentie minister Asscher

Minister Asscher geeft op 29 maart een persconferentie voor 100 redacteuren van schoolkranten. Net als professionele journalisten die de Europese conferenties in Amsterdam verslaan, komen zij per rondvaartboot naar het Europagebouw. De redacteuren nemen daarna plaats in de zaal waar de grote persconferenties plaatsvinden en kunnen hun vragen stellen over de EU. Maar ook over Asschers dienstauto. Of wat een minister zo'n hele dag doet. Op deze dag voor de scholieren mag een `familiefoto' met Asscher niet ontbreken: een groepsportret waarmee normaal gesproken de ministers hun conferentie afsluiten.

Wedstrijd beste artikel

Speciaal voor deze bijeenkomst, wordt een prijsvraag georganiseerd. De drie beste artikelen over deze dag worden gepubliceerd op de officiele site van het Nederlandse voorzitterschap. Ook krijgen de redacteuren van het beste artikel een workshop speechschrijven van de speechsschrijver van minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Data gastcolleges

29 maart minister Asscher(SZW) Europagebouw, Amsterdam

4 april minister Ploumen (BZ) Universiteit Groningen

4 april minister Kamp (EZ) TU Delft

7 april minister Van der Steur (VenJ) Universiteit Leiden

11 april minister Plasterk (BZK) Universiteit van Amsterdam

26 mei staatssecretaris Van Dam (EZ) Agrarische opleiding Dronten

6 juni staatssecretaris Dijksma (IenM) Universiteit Utrecht

16 juni staatssecretaris Dijkhoff (VenJ) Universiteit van Tilburg

Lees meer over publieksevenementen tijdens het Nederlands EU-voorzitterschap op www.eu2016.nl/u-en-de-eu