Rijkswaterstaat publiceert overzicht aanbestedingen 2015

Rijkswaterstaat publiceert overzicht aanbestedingen 2015

Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 29 maart 2016- Laatste update: 25 maart 2016 14:11 uur

Rijkswaterstaat heeft vandaag een overzicht gepubliceerd van de gegunde aanbestedingen in de grond-, weg- en waterbouw in 2015. Hiermee komt Rijkswaterstaat tegemoet aan de wens van marktpartijen en andere belanghebbenden om meer inzicht te hebben in de gegunde projecten. Rijkswaterstaat wil dit overzicht voortaan jaarlijks publiceren.

Het overzicht van gegunde aanbestedingen (PDF, 70,13 KB) bundelt informatie die al eerder is gepubliceerd door middel van gunningsberichten via TenderNed.

Ruimte voor midden- en kleinbedrijf

Aan de gegunde aanbestedingen in 2015 valt een aantal zaken op. Zo constateert Rijkswaterstaat dat ondernemingen uit het midden- en kleinbedrijf er in zijn geslaagd om omvangrijke opdrachten binnen te halen. De lijst betreft immers alleen opdrachten die zijn aanbesteed. Daarnaast zijn er vanzelfsprekend ook kleinere opdrachten die aan midden- en kleinbedrijf zijn gegund.

Dit is positief, omdat het voor duurzame en effectieve concurrentie belangrijk is dat ook mkb-ondernemingen zich inschrijven bij aanbestedingen.

Een aantal jaren geleden al heeft Rijkswaterstaat, concrete maatregelen genomen om het mkb kansen te geven bij opdrachten, (Dit betreft het betrekken van lokale bedrijven, verlaagde eisen voor combinatie-inschrijvers en beperkte aansprakelijkheid bij combinaties in de GWW.

Daarnaast zijn het zogenoemde clusterverbod en percelengebod uit de Aanbestedingswet van groot belang om de kansen voor mkb te vergroten. Dit houdt in dat opdrachten niet onnodig mogen worden samengevoegd, en waar mogelijk in percelen moeten worden onderverdeeld. Uit het overzicht blijkt dat opdrachten regelmatig in percelen zijn verdeeld.

Onderhoud en `natte' projecten

Verder blijkt uit het overzicht dat er relatief veel onderhoudsprojecten in opdracht zijn gegeven. Rijkswaterstaat verwacht dat beheer en onderhoud de komende jaren van toenemend belang zal zijn, naast aanleg. Van de gegunde projecten bevond zich een belangrijk deel in de `natte' sector. Zo zijn in het Sluizenprogramma grote projecten gegund, zoals de zeesluis IJmuiden.