Bisdomstaf ontmoet collega's uit bisdom Munster

Bisdomstaf ontmoet collega's uit bisdom Muenster 21-3-2016

De grote bisdomstaf van het Aartsbisdom Utrecht had op 18 maart een ontmoeting met de staf van het bisdom Muenster. Kardinaal Eijk, zijn hulpbisschoppen mgr. Hoogenboom en mgr. Woorts en de vicarissen Pauw (Arnhem) en Cornelissen (Deventer) ontvingen die dag mgr. Felix Genn, sinds 2009 bisschop van Muenster, de hulpbisschoppen mgr. Christoph Hegge (regio Borken-Steinfurt), mgr. Stefan Zekorn (regio Muenster-Warendorf) en mgr. Wilfried Theising (regio Niederrhein) plus vicaris-generaal mgr. Norbert Kleyboldt en de Z.E.H. Kurt Schulte, officiaal en Dompropst (voorzitter van het domkapittel).

Beschrijving

Mgr. Hoogenboom: "In het gesprek `s ochtends werden onder meer het belang en de betekenis van de historische banden tussen beide bisdommen benadrukt. Ook spraken beide bisdomstaven over de bestuurlijke en pastorale ontwikkelingen in het Aartsbisdom Utrecht en het bisdom Muenster." In de aartsbisschoppelijke kapel werd vervolgens de Eucharistie gevierd (waarbij kardinaal Eijk de preek verzorgde). In deze kapel is overigens ook een portret aanwezig van de eerste bisschop van Muenster, de H. Ludger. Hij werd in 742 te Zuilen bij Utrecht geboren en overleed op 26 maart 809 bij Billerbeck.

`s Middags stond een bezoek aan het Museum Catharijneconvent op het programma. Na een ontvangst door museumdirecteur Marieke van Schijndel en een rondleiding langs de topstukken van de collectie van Catharijneconvent ging het gezelschap naar de naastgelegen Sint Catharinakathedraal. In de Vredeskapel van deze kerk werden de Vespers gebeden.

"De Duitse bisschoppen waren onder de indruk van het monument van Niel Steenbergen in deze kapel," aldus mgr. Hoogenboom. "Het is een kruis dat boven het altaar hangt en dat symbool staat voor geloof. Daaronder zijn Maria, Johannes de Doper en een draak (het oorlogsgeweld) te zien. Het kruis hangt aan een ketting waardoor het lijkt op een anker en dus ook `hoop' symboliseert. Op de rug van de draak zitten vijf figuren die een belangrijke rol speelden tijdens de oorlog: aartsbisschop De Jong, koningin Wilhelmina, Edith Stein, Titus Brandsma en dominee Gravenmeijer. Deze speelde een grote rol in het verzet van de Nederlandse Hervormde Kerk." Na een wandeling langs Paushuize en het standbeeld van paus Adrianus VI, het Domplein en het beeld van de H. Willibrord op het Janskerkhof werd de dag afgesloten met een diner. "Het bezoek verliep in een zeer collegiale en broederlijke sfeer," aldus mgr. Hoogenboom.