Kaping Egyptisch passagiersvliegtuig ten einde

Web only | di 29 mrt 2016

Update 14:02 di 29 mrt 2016

Kaper geeft zich over

De kaping van een passagiersvliegtuig op het vliegveld van Larnaca is voorbij. Op beelden van de Cypriotische televisie was te zien dat de kaper met opgeheven armen uit het toestel kwam en zich overgaf. Hij werd gearresteerd.

Niemand van de passagiers of de bemanningsleden raakte gewond. De kaper dwong het toestel, dat met 55 passagiers en zeven bemanningsleden van het Egyptische Alexandrie onderweg was naar Cairo, naar Larnaca op Cyprus te vliegen.

Een passagiersvliegtuig van Egypt Air is vanmorgen gekaapt. Het toestel is op Cyprus geland. De kaping heeft volgens Cyprus geen terroristische achtergrond.

Dat heeft de president van Cyprus gezegd. Volgens de Cypriotische staatstelevisie wil de kaper politiek asiel aanvragen in het land. Ook zou hij zijn ex-vrouw een boodschap willen geven.

kaper zou toestel #Egyptair gekaapt hebben om zijn ex-vrouw een boodschap door te geven. Meldt de Cypriotische staatstelevisie @eenvandaag

-- Tom van 't Einde 1V (@tomvanteinde) 29 maart 2016

De Airbus A320 was op weg van het Egyptische Alexandrie naar Cairo. De piloten namen onderweg contact op met de luchtverkeersleiding van het vliegveld van Larnaka met het verzoek daar te mogen landen vanwege een kaping. De kaper zou gezegd hebben een bomgordel te dragen.

Egyptair flight #MS181 took off from Alexandria Airport 04.36 UTC and landed at Larnaca Airport 05.46 UTC time pic.twitter.com/xCDBfwFJ9u

-- Flightradar24 (@flightradar24) 29 maart 2016

Er wordt onderhandeld met de kaper. Tussen de dertig en veertig passagiers zijn inmiddels vrijgelaten en hebben het toestel verlaten. De kaper, die nog geen eisen heeft gesteld, houdt nog vier passagiers en de bemanning vast.

Negotiations with the Hijacker result in the release of all the passengers, except the crew and four foreigners.

-- EGYPTAIR (@EGYPTAIR) 29 maart 2016

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft gemeld dat de Nederlander die gegijzeld werd in het toestel van Egypt Air is vrijgelaten. In totaal waren er zes Nederlanders aan boord.

Nederlander die gegijzeld werd in #EgyptAir toestel is vrijgelaten & opgevangen door ambassademedewerker. Maakt het naar omstandigheden goed

-- 24/7 BZ (@247BZ) 29 maart 2016