Stimuleer kinderen meer buiten te spelen

Gepubliceerd: 29 maart 2016

Stimuleer kinderen meer buiten te spelen

Deze week start de campagne `Natuurlijk Samen Spelen' in de gemeenten op de Noord-Veluwe. Kinderen worden gestimuleerd om vaker te bewegen. PEC Zwolle-aanvoerder en JOGG-ambassadeur Bram van Polen bezoekt een aantal georganiseerde spelmiddagen om te laten zien dat spelen en lekker met elkaar bezig zijn de gewoonste zaak van de wereld is. Deze campagne hoort bij de aanpak Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG) en wordt georganiseerd door de gemeenten Elburg, Ermelo, Harderwijk, Nunspeet, Oldebroek en Putten.

Tot eind juni organiseert JOGG in de gemeenten spelmiddagen voor kinderen van 4 tot en met 12 jaar en moeders. Op deze manier worden leuke spelideeen gegeven die je met elkaar kunt doen. Daarnaast zijn er maar liefst 40 spelbeschrijvingen te downloaden van de lokale JOGG-websites. Zo kunnen ouders ook zelf met het gezin of met vriendjes van de kinderen een leuk spel ondernemen.

Bram van Polen ondersteunt campagne

PEC Zwolle-aanvoerder Bram van Polen ondersteunt deze campagne graag. Als topsporter kent hij het belang van een gezonde levensstijl. "Laat alles eens de boel de boel en ga met de kinderen plezier maken in het bos of bij de waterkant. Er zijn genoeg leuke plekken hier in de regio! Of organiseer op woensdagmiddag eens een speurtocht voor de buurtkinderen in de wijk. Heel ingewikkeld hoeft het niet te zijn. Ook slecht weer hindert de meeste kinderen niet om lekker buiten bezig zijn."

Als ouder ben je een voorbeeld voor je kinderen, vindt Bram. "Maar het is ook gezellig om samen met mijn kinderen bezig te zijn. Soms spreken we af met bevriende gezinnen en hebben we een hele leuke middag met elkaar. Het is echt een ontspanningsmoment in mijn drukke weekschema." Op 25 juni wordt de campagne `Natuurlijk Samen Spelen' regionaal afgesloten met een spetterende dag bij Flevonice.

Gezonde leefstijl

Overgewicht is een groeiend probleem in Nederland, ook bij kinderen op de Noord-Veluwe. Uit CBS-onderzoek blijkt dat van alle kinderen tussen de 2 en 20 jaar 12% overgewicht en 3% obesitas heeft. Niet alle kinderen doen aan sport. Ouders zijn vaak druk met het huishouden of eigen bezigheden. Dan is het makkelijk als de kinderen zich vermaken achter een beeldscherm.

Natuurlijk Samen Spelen

De campagne `Natuurlijk Samen Spelen' wil ouders en kinderen laten zien hoe eenvoudig bewegen en sporten kan zijn. Bewegen kan in Nederland altijd en overal en hoeft geen (of niet veel) geld en tijd te kosten. Op de fiets naar school, klimmen in de speeltuin of voetballen op het pleintje.

Jongeren Op Gezond Gewicht

JOGG wil met diverse lokale activiteiten een omgeving creeren waarin kinderen opgroeien met een gezond beeld van voeding en beweging. De JOGG-gemeenten werken hierin regionaal samen met scholen, ouders, sportverenigingen, bedrijven en zorgverleners. De JOGG-aanpak wordt mede mogelijk gemaakt door een financiele bijdrage van provincie Gelderland. Meer informatie: www.regionoordveluwe.nl/jongeren-op-gezond-gewicht.