Albert Jan Maat stopt per 1 oktober

Albert Jan Maat stopt per 1 oktober 2016 als voorzitter van LTO Nederland. Hij is de komende tijd nog nauw betrokken bij het moderniseringsproces van LTO. "Als dat is afgerond, wil ik het stokje overgeven aan een opvolger." Nederland telt zo'n 67.000 boeren en tuinders, waarvan meer dan de helft georganiseerd (lees: lid van een van de regionale organisaties LTO Noord, LLTB of ZLTO). Maat is sinds 2007 voorzitter van de landelijke organisatie LTO Nederland en werd in 2011 herbenoemd. Bij zijn tweede herbenoeming, in april 2015, gaf hij al aan niet de hele periode van vier jaar te zullen volmaken. "Ik wil in elk geval de moderniseringsslag van onze organisatie afronden. We hebben daarvoor 1 oktober als einddatum afgesproken en ik heb er alle vertrouwen in dat dat gaat lukken.".

Volgens Maat is de start van de nieuwe opzet `een heel goed moment' om een nieuwe LTO-voorzitter aan te stellen. "De wereld is in beweging, ook LTO Nederland. Neem de allianties die we recent gesloten hebben met andere organisaties in bijvoorbeeld de boomkwekerij, de pluimveehouderij en de varkenshouderij. Het geeft aan dat we dynamischer moeten denken en minder vanuit instituties."

Versterking van LTO Nederland is niet alleen nodig voor een krachtige landelijke en internationale belangenbehartiging, aldus de LTO-voorzitter. Hij wijst op de aandacht voor een duidelijke communicatie naar buiten. "De maatschappij waardeert de land- en tuinbouw, in een recent onderzoek scoorden we een 7,8. Maar we moeten dat wel zo houden en daar past een volwassen ondersteuning van onze leden bij." Maat geeft aan dat er nu tempo gemaakt moet worden met modernisering. "Onze leden kunnen gerust zijn: tijdens de verbouwing blijft de winkel geopend. We blijven volop gaan voor een sterke belangenbehartiging."

29 maart 2016