Jaarvergadering van de Vrouwen in de Euregio Maas-Rijn

Op 12 maart 2016 vond de Jaarvergadering van de Vrouwen in de Euregio Maas-Rijn plaats in Kasteel Vaalsbroek. Gastspreker : Dr. Eric Lemmens

Persbericht: Jaarvergadering van de Vrouwen in de Euregio Maas-Rijn

Rond 100 dames uit Belgie, Duitsland en Nederland volgden enthousiast de voordracht van de heer Lemmens met als onderwerp "Mensen in de EMR - Van een gemeenschappelijk verleden naar een gemeenschappelijke toekomst". Hij is politicoloog en werkzaam voor het Kabinet van de Commissaris van de Koning in de provincie Nederlands Limburg en hij vertegenwoordigt deze bij de Stichting EMR.

De heer Lemmens gaf een terugblik en lichtte toe dat met de latere koningin Beatrix van Nederland ook een vrouw aan het begin van de Euregio stond. Tijdens een diner motiveerde zij 40 jaar geleden vertegenwoordigers van de grensregio's tot een structurele samenwerking die uiteindelijk zou leiden tot de oprichting van de "Werkgroep Euregio Maas-Rijn".

De Stichting kijkt terug op een geschiedenis vol belangrijke gebeurtenissen en vormt binnen Europa een van de oudste grensoverschrijdende samenwerkingsverbanden. Ze neemt maatschappij-politieke thema's op en fungeert als platform voor de uitwisseling en samenwerking van verschillende disciplines. Vooral de euregionale samenwerking op het gebied van Veiligheid, Arbeidsmarkt en Gezondheid ondersteunt zij in hoge mate. Mede verantwoordelijk voor de succesvolle en veelzijdige samenwerking in de EMR is het Europese subsidieprogramma Interreg, dat dit jaar zijn 25-jarig jubileum viert.

Women in the EMR 12 03 2016

Als vervolg op de interessante voordracht van de spreker bogen de aanwezige vrouwen zich actief over thema's voor de toekomst. Na een aanvankelijk aarzelend begin leverde de interactieve opzet van de bijeenkomst met rondetafel-discussies zeer vruchtbare en succesvolle resultaten op. De heer Lemmens beloofde de veelzijdige, nieuwe initiatieven mee te nemen in zijn werk.

De vrouwen in de EMR hebben opnieuw laten zien dat zij in het 41ste jaar van hun bestaan -in december 2015 werd het 40-jarig jubileum gevierd - nog altijd vernieuwende ideeen hebben.

Aansluitend aan de voordracht en de discussieronde volgde de algemene ledenvergadering.