Kardinaal Eijk ontsteekt 50ste paasvuur St. Isidorushoeve

Kardinaal Eijk ontsteekt 50ste paasvuur St. Isidorushoeve 29-3-2016

Op uitnodiging van pastoor Oortman (Heilige Geest parochie) was kardinaal Eijk op Paaszondag naar St. Isidorushoeve gekomen om daar het 50ste paasvuur te ontsteken. Alle 49 voorgaande paasvuren werden aangestoken door de plaatselijke pastoor of een pastorale kracht van de parochie. De belangstellenden, onder wie veel kinderen met een lampion, waren vanaf de kerk in een optocht naar het paasvuurterrein getrokken.

Beschrijving

Kardinaal Eijk had het Paastriduum in de Sint Catharinakathedraal in Utrecht gevierd, maar was op Eerste Paasdag de hoofdcelebrant tijdens de Eucharistieviering in de St. Lambertusbasiliek van Hengelo, waar Oortman ook pastoor is. Oortman zelf had de Paaswake op tv vanuit de H. Blasiuskerk te Delden verzorgd (klik hier).

Aan een verslaggever van dagblad Tubantia legde kardinaal Eijk uit dat de paasvuren een verwijzing zijn naar het licht dat Jezus Christus verspreidt. Deze `boakens' die op paaszondag in Twente en de Achterhoek branden, hebben dezelfde symboliek als de paaskaars, aldus kardinaal Eijk. "Soms zijn gebruiken gechristianiseerd, vanuit de oudheid of het verleden. Er is geen bezwaar een christelijke betekenis aan paasvuren te geven."