CDA bezorgd over achterblijvende huisvestingsplannen voor statushouders

29/03/2016CDA bezorgd over achterblijvende huisvestingsplannen voor statushouders

Wat gaat minister Blok er aan doen dat 1 op de 3 gemeenten geen plan heeft om statushouders (erkende asielzoekers) te huisvesten? Die vraag stelde CDA woordvoerder wonen Erik Ronnes tijdens het wekelijkse vragenuurtje aan minister Blok voor Wonen en Rijksdienst. Ronnes: "Volgens de gemaakte afspraken moeten de gemeenten voor 1 juli geregeld hebben dat er voldoende woonruimte beschikbaar komt, maar uit een nieuwsbericht van RTL blijkt dat 37 procent, dat is 1 op de 3 gemeenten, hier nog niets aan heeft gedaan."

Minister Blok vond het aantal van 1 op 3 gemeenten `niet zo verrassend'. Er zijn volgens hem gemeenten met en zonder tekorten aan woningen. Het ministerie helpt gemeenten met het creeren van nieuwe huurwoningen. Zo is er in overleg met de gemeenten een subsidieregeling ingesteld. Er is 87,5 miljoen euro beschikbaar voor het creeren van woonruimte van sobere aard. In de eerste maand hebben woningcorporaties al meer dan 300 aanvragen ingediend.

Met dit antwoord wist de minister de zorg van Ronnes niet weg te nemen. Nederlanders die vaak al jarenlang op een wachtlijst voor een sociale huurwoning staan moeten door de groeiende groep statushouders steeds langer wachten. Dit is inmiddels gemiddeld 7 jaar. Daar komt bij dat statushouders langer in de AZC's moeten verblijven waardoor ook daar het systeem vastloopt. Het CDA vindt dat er teveel over de schuttingen van de gemeenten wordt gegooid. Het kabinet heeft de bal bij gemeenten neergelegd om extra woningen te realiseren, aldus Ronnes. "Maar dit komt nog niet voldoende van de grond, ook al doen gemeenten bijzonder hun best." Het CDA heeft al eerder aangedrongen om meer nieuwe sociale huurwoningen te bouwen en te zorgen voor doorstroming naar het middensegment.

Volgens RTL nieuws zou er ook sprake zijn van een boete voor gemeenten die hun verplichtingen om bij te bouwen niet nakomen. Op de vraag van Ronnes of dit bericht klopt, reageerde de minister ontkennend. Volgens Blok is er in het bestuursakkoord onderzocht of er een regeling moet komen voor gemeenten die voor lopen en gemeenten die achter lopen. In overleg met de gemeenten is er nog geen regeling gekomen, dus is er ook geen sprake van een boete.

Trefwoorden

* Statushouders * wachtlijsten * sociale huurwoningen * vragenuurtje * Erik Ronnes