Ruim 3100 sociaal werkers vooraangemeld voor beroepsregistratie bij SKJ | Platform MOgroep

Ruim 3100 sociaal werkers hebben zich al vooraangemeld voor beroepsregistratie jeugdhulp bij het SKJ. Vooraanmelden kan nog steeds, en is nog gratis in heel het jaar 2016.

We roepen sociaal werkers die jeugdhulp bieden en `geregistreerde' werkzaamheden uitvoeren volgens het kwaliteitskader jeugd, zich voor aan te melden bij het SKJ.

Meer informatie over of en waarom je je moet vooraanmelden, vind je in dit eerdere artikel op de website.

Voor alle duidelijkheid: de status van een vooraangemelde professional is gelijk aan die van een geregistreerd professional. Dat betekent dat vooraangemelde professionals `geregistreerde' werkzaamheden in de jeugdhulp kunnen en mogen uitvoeren.

Collectief melden

Professionals moeten zich in principe zelf vooraanmelden. Werkgevers kunnen echter werknemers die zich moeten vooraanmelden, ook collectief melden bij het SKJ. Het SKJ heeft hiervoor een eenvoudige procedure ontwikkeld. Dit is de instructie. Het betekent concreet dat werkgevers met behulp van een excelsheet alle namen en emailadressen van (voor aan te melden) werknemers kunnen doorgeven aan het SKJ. Na aanlevering van de excel maakt SKJ voor deze werknemers alvast de accounts aan en stuurt een bericht aan de professional, waarin wordt gevraagd het account te activeren en verder te vullen.

Onbedoelde registraties

Sociaal werkers kunnen zich alleen vooraanmelden en nog niet registreren bij het SKJ! We hebben geconstateerd dat een groep professionals (waaronder sociaal werkers) die niet in de jeugdzorg werkzaam is, zich als jeugdzorgwerker bij SKJ heeft geregistreerd in plaats van vooraangemeld. De beroepscode die deze professionals bij de registratie jeugdzorgwerker onderschrijven is niet vanuit de eigen beroepsgroep (van onder andere sociaal werkers (maatschappelijk werkers en jongerenwerkers)) opgesteld. Bovendien vallen deze professionals door hun registratie ook onder het tuchtrecht van de jeugdzorgwerker.

Herstelactie

Het SKJ (Kwaliteitsregister Jeugd) biedt deze groep onbedoeld geregistreerde professionals de mogelijkheid om hun registratie via hun werkgever om te laten zetten naar vooraanmelden. Leden van de MOgroep waar deze groep werkzaam is, ontvangen deze week een lijst voor het opgeven van de medewerkers die - indien gewenst - van hun registratie een vooraanmelding kunnen maken. Het gaat dus om medewerkers die zich op basis van hun hsao-diploma hebben geregistreerd als jeugdzorgwerker, maar feitelijk niet werkzaam zijn in de jeugdzorg (voormalig door de provincie gefinancierde jeugdzorg). In uw werkgeversaccount kunnen deze werkgevers zien welke van uw medewerkers geregistreerd of vooraangemeld zijn.

Programma Professionalisering Jeugdhulp & Jeugdbescherming (PJ&J)

Vooraanmelding en beroepsregistratie maken onderdeel uit van een breed professionaliseringsprogramma voor de jeugdhulp. In dit programma werkt de MOgroep samen met andere brancheorganisaties, initieel onderwijs, beroepsverenigingen, clientorganisaties en gemeenten aan de veranderingen en ontwikkelingen binnen het jeugddomein. Het gaat onder meer over beroepstrots, leren en reflecteren, het laten werken van goede praktijken, clientgericht werken, de ontwikkeling van een brede beroepscode jeugdhulp, een competentieprofiel en een opleidingsprofiel. Meer informatie op de website van het programma PP&PJ. het programma brengt regelmatig een nieuwsbrief uit, die je kunt lezen op de website van de MOgroep.

Bron: MOgroep