Gemeente Leiden: Collegebesluiten gemeente Leiden

dinsdag, 29 maart 2016

Woningmarktregio Holland Rijnland, Bepalen eindheffings-bestanddelen werkkostenregeling 2016

Woningmarktregio Holland Rijnland 16.0271

Het college van burgemeester en wethouders heeft een zienswijze opgesteld over de voorgenomen regiovorming Holland Rijnland. Volgens de Woningwet 2015 wijst de minister voor Wonen en Rijksdienst nieuwe woningmarktregio's aan. De bedoeling is dat de lokale binding met corporaties sterker wordt. Ook de Leidse corporaties hebben een gelijke zienswijze opgesteld. Het college informeert de gemeenteraad met een brief over deze zienswijze.

Bepalen eindheffings-bestanddelen werkkostenregeling 2016 16.0289

De werkkostenregeling is een belastingmaatregel die vanaf 2015 voor elke organisatie verplicht is. Deze regeling voorziet in de mogelijkheid om personele vergoedingen en verstrekkingen aan medewerkers te doen, zonder dat hier in beginsel loonbelasting over hoeft te worden betaald. Jaarlijks moet worden bepaald welke personele vergoedingen en verstrekkingen onder de werkkostenregeling moeten worden verwerkt. De gemeente Leiden heeft voor 2016 bepaald welke personele vergoedingen en verstrekkingen onder de werkkostenregeling netto kunnen worden vergoed en verstrekt aan de medewerkers.

Dienstverleningsovereenkomst gemeente Noordwijk en gemeente Leiden, onderwerp Naturalisatie 16.0270

De gemeente Leiden gaat samenwerken met de gemeente Noordwijk op het gebied van de Naturalisatieaanvragen. De taken hebben betrekking op personen die de Nederlandse nationaliteit willen aanvragen. Een van de voornaamste redenen is dat de gemeente Noordwijk toekomstgericht taken wil overdragen aan centrumgemeenten. Inwoners van Noordwijk zullen voor verzoeken als deze naar de gemeente Leiden worden doorverwezen. De naturalisatie-ceremonie zelf vindt wel in de gemeente Noordwijk plaats.

Regionale Kennisagenda Sociaal Domein regio Den Haag en Leiden 16.0277

Er komt een Kennisnetwerk Sociaal Domein regio Den Haag en Leiden. Daarin wordt de verbinding gelegd tussen de praktijk, onderwijs en onderzoek op de terreinen maatschappelijke ondersteuning, participatie en jeugdzorg. Op deze terreinen zijn in 2015 grote veranderingen doorgevoerd die leiden tot nieuwe werkwijzen en nieuwe ervaringen. De kennis die daarbij wordt opgedaan zal in het kennisnetwerk worden gebundeld en gedeeld. Voor dit kennisnetwerk wordt door de Hogeschool Leiden ook namens de Haagse Hogeschool en de gemeenten Den Haag, Katwijk en Leiden een subsidieaanvraag bij het ministerie van VWS ingediend.

Armoedemonitor 2015 en Motie 'Hulp bij invullen van formulieren en vergroten bekendheid Minimabeleid' 16.0285

Het college van burgemeester en wethouders heeft de Armoedemonitor 2015 vastgesteld. Daarin wordt een beeld gegeven van het aantal personen en huishoudens met een laag inkomen in Leiden en het gebruik van het Leids minimabeleid door de doelgroep, de inwoners van Leiden met een inkomen van maximaal 120 procent van de bijstandsnorm. Veertien procent van de inwoners van Leiden heeft een inkomen tot 120 procent van de bijstandsnorm, dat zijn 13.970 personen in ongeveer 8600 huishoudens. Het gebruik van de verschillende regelingen in het minimabeleid loopt uiteen maar ligt gemiddeld rond de vijftig procent. De gemeente Leiden werkt actief aan het vergroten van de bekendheid van het minimabeleid.

Het college van burgemeester en wethouders heeft de volgende besluiten genomen en ter besluitvorming aan de gemeenteraad aangeboden:

Uitvoeringsbesluit Woontoren Betaplein 16.0280

Het college van burgemeester en wethouders legt het uitvoeringsbesluit voor de bouw van de woontoren aan het Betaplein ter besluitvorming voor aan de gemeenteraad. In het uitvoeringsbesluit zijn de aanpak en planning van het project opgenomen. De gemeente en Green Real Estate hebben de planontwikkeling voor de woontoren Betaplein samen voorbereid. Aan het Betaplein wordt een woontoren met garage en fietsenstalling gebouwd. De toren bestaat uit 134 huurappartementen en 485 m2 commerciele ruimte. De bouw van de garage met fietsenstalling en van de woontoren zelf staan gepland voor medio 2016.

Vervroegde vervanging van de toplaag van het hoofdveld hockey Roomburg 16.0284

Hockeyclub Roomburg is een vereniging die al jaren met capaciteitsproblemen kampt. Een structurele oplossing daarvoor is tot nu toe niet gevonden. Een gevolg daarvan is dat de beschikbare velden zeer intensief worden bespeeld en dat leidt ertoe dat ze deels eerder zijn afgeschreven dan bij aanleg was berekend. De vervanging van de drie velden staat in het Meerjaren investeringsplan sportaccommodaties voor 2019 gepland. Een van de drie velden (het hoofdveld - semi waterveld) is dermate gesleten dat uit veiligheidsredenen voor het nieuwe hockeyseizoen (september 2016) deze geheel dient te worden vervangen. In overleg met de vereniging is gekozen voor vervanging van het semi-waterhoofdveld door een volwaardig waterveld. Het college van burgemeester en wethouders vraagt de gemeenteraad hiir een krediet EUR 432.000,- beschikbaar te stellen.

Uitbreiding voorzieningen voor chronisch zieken en gehandicapten 16.0283

Het college van burgemeester en wethouders stelt de gemeenteraad voor om inwoners van Leiden met een inkomen tot 150 procent van het sociaal minimum, die in 2016 gebruik maken van een WMO-voorziening of thuiswonend zijn en een indicatie hebben voor langdurige zorg of wijkverpleging een bedrag van EUR150,- uit te keren ter compensatie van de ingetrokken landelijke regelingen Wet tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten (Wtcg) en CER (Compensatie Eigen Risico). Het bedrag wordt op aanvraag verstrekt. Aanvragen kunnen in het najaar van 2016 worden ingediend. Het bedrag wordt voor het einde van het jaar uitbetaald.

Afdoen moties maart 2016 16.0259

Het college van burgemeester en wethouders stuurt een brief aan de gemeenteraad waarin de gemeenteraad wordt voorgesteld een aantal moties als afgedaan te beschouwen.

Geld voor invoering Omgevingswet 2016 16.0248

Om de voorbereidende werkzaamheden voor de invoering van Omgevingswet kunnen uitvoeren vraagt college van burgemeester en wethouders de gemeenteraad om een budget van EUR 495.000,- beschikbaar te stellen. De invoering is een feit in 2018. De nieuwe Omgevingswet vervangt straks 26 verschillende wetten, waaronder de WRO en de WABO.

Schriftelijke vragen

Overzicht van de beantwoording schriftelijke vragen die naar aanleiding van artikel 43, lid4 van het Reglement van Orde aan het college van burgemeester en wethouders zijn gesteld:

* Beantwoording schriftelijke vragen raadslid M. van Sandick (CDA) en F. Spijker (D66), ingekomen 16 maart 2016, inzake Ananasweg. 16.0279