Wijzigingen in de regels Onderstand voor Bonaire, Sint Eustatius en Saba

Mogelijkheden bijzondere onderstand zijn uitgebreid

Vanaf 1 januari 2016 zijn de Beleidsregels Besluit onderstand BES gewijzigd. Zo worden er via de bijzondere onderstand meer specifieke kosten vergoed dan voorheen. Eind 2015 was al de inkomensgrens aangepast tot aan het niveau van het wettelijk minimumloon, waardoor meer mensen in aanmerking kunnen komen. Bovendien kunnen inwoners die minder AOV krijgen in aanmerking komen voor een financiele tegemoetkoming. Verder is in regels vastgelegd dat men zich als werkzoekende moet inschrijven bij het openbaar lichaam, bij het aanvragen van een onderstand uitkering.

Bijzondere onderstand

Staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft besloten om extra geld beschikbaar te stellen voor de bijzondere onderstand. Daardoor kunnen er meer kostensoorten via de bijzondere onderstand vergoed worden dan voorheen. De kostensoorten waarvoor nu bijzondere onderstand mogelijk is zijn:

* schooluniformen en schoolbenodigdheden voortgezet onderwijs

* begrafeniskosten onderstandgerechtigden

* kosten medisch dieet

* baby-uitzet (nieuw, volgens lijst zoals omschreven in de beleidsregels)

* babybed

* bedmatras of slaapbank

* koelkast

* gasfornuis

* wasmachine

* (plafond)ventilator (nieuw, ten behoeve van baby of oudere)

* kosten eigen bijdrage in verband met voorziening van sociale aard (nieuw)

* verbruikskosten water op tijdelijke basis

* vullen waterreservoir

* vervangen van een waterpomp (nieuw)

* dubbele huur

De inkomensgrens voor de bijzondere onderstand is aangepast aan het voor 2016 geldende niveau van het wettelijk minimumloon (op maandbasis). Dit is voor Bonaire USD 815, voor Sint Eustatius USD 922 en voor Saba USD 931.

Meer informatie over de mogelijkheden om voor bijzondere onderstand in aanmerking te komen, kan worden verkregen bij de RCN-unit SZW, telefoonnummer: +599 7158844 , email: info.szw@rijksdienstcn.com

Arbeidsverplichtingen

Het beleid rond de handhaving van arbeidsverplichtingen was tot nu toe alleen in een werkinstructie vastgelegd. Dit is nu ook opgenomen in de beleidsregels. Onderstandsgerechtigden zijn verplicht om hun best te doen om werk te krijgen. Zij moeten zich bij het Openbaar Lichaam inschrijven als werkzoekende en bijvoorbeeld vacatures raadplegen of zich inschrijven bij een uitzendbureau. Het Openbaar Lichaam kan de onderstandgerechtigde ondersteuning bieden bij de arbeidsinschakeling, zoals in de vorm van een `jobprogram' of scholing. De client moet hieraan meewerken.

Tegemoetkoming onderstand bij lagere AOV-uitkering

Iemand die geen volledige AOV-uitkering krijgt (bijvoorbeeld omdat hij niet genoeg jaren in Caribisch Nederland heeft gewerkt) kan in aanmerking komen voor onderstand. Deze aanvulling is maximaal tot het niveau van een volledige AOV-uitkering. Hierbij wordt gekeken hoeveel inkomen en vermogen iemand heeft, volgens de voorwaarden van de onderstand. Dit betekent ook dat rekening gehouden wordt met de leefsituatie (alleenstaande dan wel gezamenlijke huishouding). Een AOV-uitkering van een ander land, een AOW-uitkering van Nederland of aanvullend pensioen telt hierbij mee als inkomen.

Meer informatie over de mogelijkheden om bij onvolledige AOV voor onderstand in aanmerking te komen, kan worden verkregen bij de RCN-unit SZW, telefoonnummer: +599 715 8844, email: info.szw@rijksdienstcn.com