Terugblik op Dies Natalis 2016

Utrecht 29 maart 2016

Universiteit Utrecht viert 380-jarig bestaan

Terugblik op Dies Natalis 2016

Samenvatting

De Universiteit Utrecht bestaat dit jaar 380 jaar. De Diesviering op 29 maart stond daarom in het teken van het 76ste lustrum, met als thema Create, Connect & Celebrate. In een volle Domkerk sprak Beatrice de Graaf, hoogleraar Geschiedenis van de internationale betrekkingen aan de Universiteit Utrecht, de Diesrede uit: A University in time of crisis. Ook werden die middag twee docentenprijzen en vier eredoctoraten uitgereikt en werd de eerste 'Alumnus van het jaar' bekendgemaakt.

Veerkrachtige samenleving

Bert van der Zwaan, rector magnificus van de Universiteit Utrecht, opende de ceremonie met een welkomspeech: In een snel veranderende wereld is het voor een universiteit van groot belang om een gemeenschap te zijn die veerkrachtig is en schokken kan opvangen. Door een cultuur gericht op

vertrouwen en een organisatie die recht doet aan professionele autonomie van medewerkers. Minder regels en minder controle, meer zelf verantwoordelijkheid nemen en focus op resultaten. En bovenal werkplezier en ruimte voor ontplooiing.

Crisis aangrijpen voor zelfreflectie

Beatrice de Graaf nam de aanwezigen tijdens haar diesrede mee naar 1815, tijdens een periode van Europese crisis en onrust. Ze schetste hoe de universiteit die rumoerige tijd aangreep om te reflecteren op zichzelf en haar maatschappelijk doel. Bestuur, hoogleraren en studenten lieten de kans destijds niet liggen om de, door de Fransen gedegradeerde universiteit, te herstellen tot een autonome plek voor kennisoverdracht, voor stad, studenten en samenleving.

Uitreiking Docentenprijzen

Collegevoorzitter Marjan Oudeman reikt tijdens de Dies de Docentenprijs en de Docenttalentprijs 2015-2016 uit. Deze gaan naar Marleen Rijkeboer, universitair hoofddocent bij het departement Psychologie, en naar Haza Rahim, ook werkzaam bij het departement Psychologie als docent/tutor. Met de

docentenprijzen toont de Universiteit Utrecht haar grote waardering voor goed onderwijs.

Uitreiking Eredoctoraten

Ook worden tijdens de ceremonie vier eredoctoraten uitgereikt, waarvan twee wetenschappelijke aan socioloog Robert J. Sampson en marien bioloog Sybil Seitzinger, en twee maatschappelijke eredoctoraten aan architect Francine Houben en muzikant Jordi Savall.

Alumnus van het jaar

Voor het eerst dit jaar reikte de Universiteit Utrecht de prijs voor Alumnus van het jaar uit. Deze ging naar directeur van Stichting Urgenda Marjan Minnesma. Zij zet zich met een enorme bevlogenheid in voor een duurzame wereld en bezet al een aantal jaar de eerste plaats in de Duurzame 100 van dagblad Trouw. Minnesma wist onder andere veel aandacht te genereren voor de Klimmaattop in Parijs.

De Dies Natalis van de Universiteit Utrecht is normaliter op 26 maart. Doordat 26 maart dit jaar op een zaterdag viel, het de vrijdag ervoor Goede Vrijdag was en de maandag erna Tweede Paasdag, werd de Dies Natalis in 2016 op 29 maart gevierd.

Lustrum

De Universiteit Utrecht viert vanaf 29 maart een maand lang haar 76ste lustrum onder het motto Create, Connect & Celebrate. Dit om elkaar te inspireren, maar ook om de banden met de stad, regio, en maatschappelijke groeperingen aan te halen. Samen met studenten, medewerkers, alumni, lokale en regionale partners organiseert de universiteit een breed scala aan activiteiten. Kijk op www.uu.nl/lustrum.