VNL: Sluit jihadisten en potentiele terroristen preventief op

Voorzitter, de aanslag in Brussel was opnieuw een aanval op onze manier van leven. Een aanval op onze vrijheid. De wereld is voor de zoveelste keer geschokt, maar kan niet meer verbaasd zijn.

Door de enorme immigratiestromen van de afgelopen decennia zien we in onze eigen steden botsende culturen.

Voorzitter, niet het missen van een stageplek is de oorzaak van dit geweld. Nee, er is sprake van een botsing tussen het geloof in de westerse vrijheid en de extremistische afkeer van die vrijheid. Het verband tussen de slachtingen in Brussel en de bron waaruit zij voortkomen valt niet te ontkennen: jihad is onderdeel van de islam.

Maar, Voorzitter, premier Rutte nam in zijn reactie op de aanslagen het woord `islam' niet eens in de mond. Onze premier is de vleesgeworden politieke correctheid.

Voorzitter, een terrorist kon zich maanden schuil houden in een Brusselse woonwijk omdat de omgeving zweeg. Hun loyaliteit lag bij de terroristen. En ik hoor graag van de minister of dit probleem ook speelt in de wijken in Nederland.

Voorzitter, wat vorige week in Brussel gebeurde, kan volgende week in Nederland gebeuren. Jihadisten kunnen ons land ongezien in en uit lopen. De FBI waarschuwde de politie nog voor de terreurbroers, maar minister Van der Steur deed helemaal niets. De zwakste minister van dit kabinet faalde opnieuw.

Voorzitter, het roer moet echt om. VNL stelt daarom het volgende voor:

1. Investeer 6 miljard extra in politie en defensie. Verdubbel het budget voor de inlichtingendiensten.

2. Permanente zichtbaarheid van zwaarbewapende politie, marechaussee en militairen.

3. Voer administratieve detentie in. Pak potentiele terroristen op. Iets waar onze fractie al 1,5 jaar voor pleit.

4. Sluit de grenzen voor terugkerende Syriegangers, sluit geweldsmoskeeen en verbied iedere geweldsprediker ons land binnen te komen.

5. Vang asielzoekers uitsluitend op in de eigen regio.

6. Vernietig IS. Vaag het in NAVO-verband helemaal weg.

Voorzitter, We hebben genoeg gepraat. We hebben genoeg gedebatteerd. Het is tijd voor actie.

Dank.