31-3-2016: Update Buma/Stemra

Nadat aanvankelijk de gesprekken tussen OLON en Buma/Stemra in december 2015 waren vastgelopen is er via bemiddeling door ABC Legal toch weer getracht voortgang in de zaak te brengen. Dat leek in aanvang heel succesvol te zijn en wij zijn ook een heel end gevorderd in de onderhandeling over een concepttekst van een mogelijke overeenkomst tussen OLON en Buma/Stemra, waar partijen achter zouden kunnen staan. Als OLON hebben wij evenwel altijd een voorbehoud gemaakt voor het eindresultaat van de onderhandeling en van dat voorbehoud hebben wij ook gebruik gemaakt afgelopen vrijdag. Dit hebben wij overigens altijd gedaan onder betaling van voorschotten aan Buma/Stemra voor het gebruik van de auteursrechten.

Belangrijkste uitgangspunt van de OLON is en blijft namelijk, dat we een eerlijke en faire deal willen sluiten, die in lijn is met wat andere partijen uit het publieke bestel aan Buma/Stemra afdragen, onder gelijke omstandigheden Hierbij waren de jaren 2015 en 2016 tevens onderwerp van de deal.

Het compromis waar we op uit zouden kunnen komen zou uitgaan van een deal over 2015, 2016 en 2017, waarbij de ALV een besluit zou moeten nemen of zij al dan niet akkoord gaat met deze deal. Indien de ALV niet akkoord zou gaan, dan zou er een ontbinding mogelijk zijn per 1/1/2017, opdat 2015 en 2016 nog steeds zouden zijn afgehandeld en er vanuit een blanco situatie onderhandeld kan worden over de toekomst vanaf 2017.

Afgelopen week is ons duidelijk gemaakt via het ministerie van OCW, dat wij onze vraagstukken terzake Buma/Stemra kunnen voorleggen aan het College van Toezicht op Collectieve Beheersorganisaties.

Wij hebben dan ook besloten dit te doen. Aangezien wij zelf niet kunnen controleren of de voorgestelde overeenkomst in lijn is met wat Buma/Stemra met andere partijen uit het publieke bestel afspreekt, hebben wij Het College gevraagd een uitspraak te doen over de situatie met betrekking tot OLON en Buma/Stemra. Als het College aangeeft dat het voorstel van Buma/Stemra in lijn is met afspraken die gelden voor andere partijen uit het publieke bestel, dan helpt dat ons dat bij het accepteren van het voorstel.

Wij hebben dit aan Buma/Stemra laten weten en wachten nu een reactie van het College van Toezicht Collectieve Beheersorganisaties en Buma/Stemra af.

Het kan daarom zijn dat Buma/Stemra u afzonderlijk zal aanschrijven. Is dat het geval, dan verzoeken wij u vriendelijk om Buma/Stemra naar ons toe te blijven dirigeren.