Stem woensdag voor mensenrechten

door Bert Koenders op 3 april 2016

Maandenlang demonstreerden jong en oud op het Maidan-plein in Kiev. Zij hoopten dat de wereld hen zag en naar hen wilden luisteren. De Oekrainers willen dat Europa hen ziet staan.

Aanstaande woensdag mag u gaan stemmen over het associatieakkoord tussen de EU en Oekraine. Wij hopen van harte dat u dat ook gaat doen, en dat u voor het associatieakkoord tussen de EU en Oekraine stemt. Dat schrijven Lilianne Ploumen en ik in de zogenoemde zondagbrief.

Wij staan vierkant achter dit akkoord omdat het handel makkelijker maakt en mensenrechten en de democratie versterkt. Oekraine wordt door dit akkoord een betere buurman. Een stabiele buur is goed voor Nederland en de Nederlanders. Het vergroot onze veiligheid, creeert werk voor onze burgers, en geeft veel meer grip op de bestrijding van corruptie. We ondersteunen hervormingsprocessen in Oekraine, bijvoorbeeld om rechtspraak te verbeteren. Zodat mensen een bezoek aan de huisarts niet meer onder tafel hoeven te betalen, en iedereen naar de dokter kan. Dat is een proces van de lange adem, waar het akkoord een instrument voor is.

We staan ook achter het akkoord omdat we het belangrijk vinden solidair te zijn met de Oekrainers. Zij hebben er letterlijk voor gevochten op het Maidanplein. Toen hun president Janoekovitsj zich, onder druk van Moskou, niet aan zijn belofte hield het akkoord te ondertekenen, gingen de Oekrainers de straat op om te protesteren. Zij wilden een koers gericht op Europa, niet op Moskou.

We vinden dat iedere bevolking, in ieder land, het recht heeft de toekomst van zijn land zelf te bepalen. Zonder druk van buitenaf. Een grote meerderheid van de Oekrainers wil dat het associatie akkoord wordt ondertekend. Wij hopen dat de uitkomst van het referendum een JA is, en daarmee een steun in de rug voor een nieuwe generatie hervormers in Oekraine.

Lees meer op onze verkiezingswebsite > Zie het origineel.