TVM foundation overhandigt een cheque aan de Dutch RescueDogs

Op vrijdag 1 april heeft de voorzitter van de Dutch RescueDogs, Johan Venema, een cheque ontvangen van de TVM foundation. De uitreiking vond plaats in het hoofdkantoor van TVM in Hoogeveen.

De Dutch RescueDogs is een vereniging die reddingshonden inzet om vermiste personen en slachtoffers te zoeken en te vinden. 'We zijn ontzettend blij met de donatie. We hebben hiervoor inmiddels portofoons aangeschaft. De portofoons zijn van wezenlijk belang, niet alleen bij een opsporing maar ook tijdens de wekelijkse trainingen komen ze goed van pas', aldus Venema. De Cooeperatie TVM reserveert jaarlijks een deel van haar winst en doneert deze aan de TVM foundation. Deze stichting ondersteunt maatschappelijke initiatieven.

De samenwerking tussen mens en dier

Speciaal voor de uitreiking zijn er nog twee leden van de Dutch RescueDogs meegekomen: Be Thalen en zijn hond Rex. Zij gaven een demonstratie van een training op het parkeerterrein van TVM. 'Het leukste van het trainen met honden is de samenwerking tussen mens en dier. De gedrevenheid van een hond is enorm groot. Een hond wil graag de opdrachten goed uitvoeren voor zijn baas. Mijn hond Rex is een kruising tussen een Mechelse herder en Hollandse herder. Voor het opsporen van vermisten en slachtoffers is de band tussen hond en trainer heel belangrijk. We moeten goed kunnen samenwerken', vertelt Be Thalen enthousiast.

Een hond is niet zomaar een reddingshond

Johan Venema: 'Een hond is niet zomaar een reddingshond. De opleiding duurt gemiddeld twee jaar. We trainen de honden en eigenaren op verschillende locaties en terreinen; op open vlaktes, in het bos en in het puin zijn slechts enkele voorbeelden. We worden veel gevraagd door de politie om bij een opsporing te ondersteunen. De recentste gevallen zijn de zoektocht naar J. van W. en een vermiste man in Emmen. De man was in verwarde toestand uit het ziekenhuis weggelopen. Uiteindelijk heeft een van onze honden hem gevonden, in het bos, verkleumd tot het bot en angstig. De blijdschap van zijn kinderen bij het weerzien was onze grootste beloning.'

Op zoek naar een TVM'er

Tijdens de demonstratie op het parkeerterrein van TVM in Hoogeveen ging Rex op zoek naar een TVM'er. Onderdeel van de training is het opsporen van in dit geval iemand die zich had verstopt. We vonden een vrijwilliger onder de aanwezige medewerkers van TVM verzekeringen. 'We werken met zoekhonden en trailhonden. Rex is een zoekhond. Een zoekhond is getraind om te zoeken op lichaamshouding. Rex speurt vermisten op in een liggende of zittende positie. Mensen die lopen of gewoon staan, loopt hij in een zoektocht voorbij. Dit voorkomt dat hij tijdens een zoektocht in het bos ook op wandelaars afgaat', legt Johan Veldman uit.

Een deken aan geur

'Een trailhond speurt op geur. Een hond ruikt op microniveau. Wij mensen ruiken een appeltaart, maar een hond kan ieder ingredient apart ruiken. In de zoektocht naar vermisten speurt een trailhond naar de deken aan huidschilfers die ieder mens achter laat. Een groot verschil tussen het zoeken met een trailhond en zoekhond is dat een trailhond aangelijnd met zijn trainer naar de vermisten zoekt. Een zoekhond loopt los en maakt grote lussen om zijn trainer heen tijdens een zoektocht, terwijl de trainer in een rechte lijn het gebied doorloopt. Wij zetten de rechte lijnen uit met behulp van een kompas, dit voorkomt dat we in het gebied rondjes blijven lopen. Je ziet de zoekhond soms wel drie voetbalvelden ver om ons heen cirkelen. Als de hond de vermiste heeft gevonden, dan blaft hij net zo lang tot wij ook de vindplaats hebben bereikt', aldus Be Thalen.

Zijn speeltje is zijn ultieme beloning

'Zoek Rex', Be geeft het commando. 'Het parkeerterrein is relatief klein hoor, de reddingshonden kunnen tijdens een opsporing van 1,5 uur een gebied van 8 ha doorzoeken en drie vermisten opsporen'. Rex speurt het terrein af, in een paar minuten heeft hij de 'vermiste' gevonden. Luid blaffend geeft hij aan dat zijn taak volbracht is. 'De reddingshonden werken graag voor ons en dat komt mede doordat na iedere zoektocht ze een beloning krijgen. Voor onze honden zijn dit hun eigen speeltjes', legt Be Thalen uit. Rex kijkt afwachtend naar zijn baas. Vol adrenaline en trots wacht hij op zijn beloning. 'Goed gedaan Rex', zegt Be en gooit het speeltje.

Prachtig initiatief

'De Dutch RescueDogs is een prachtig voorbeeld van passie, gedrevenheid en de liefde tussen mens en dier', geeft Joop Atsma aan. Joop Atsma is voorzitter van de TVM foundation. 'Het is een vereniging die uit vrijwilligers bestaat. Iedere training en iedere zoektocht doen ze in hun eigen tijd en ze financieren alles uit eigen middelen. Wij vinden het daarom ook geweldig dat wij met een donatie uit de TVM foundation de vereniging kunnen ondersteunen.'

Een overzicht van donaties en initiatieven en meer informatie over de TVM foundation vindt u op www.tvmfoundation.nl Meer informatie over de vereniging Dutch RescueDogs vindt u op www.dutchrescuedogs.nl.