Betere spreiding afvalbakken


Voorleeshulp

4 april 2016 - In de gemeente staan op diverse locaties afvalbakken. Staan alle bakken wel op de juiste plek en wordt er ook werkelijk gebruik van gemaakt? Ook omdat de gemeente moet bezuinigen hebben we nog eens kritisch gekeken naar de spreiding van deze afvalbakken. Gebleken is onder andere
dat sommige afvalbakken op zeer korte afstand van elkaar staan waardoor ze niet of nauwelijks gebruikt worden. Er zijn ook locaties waar wel een extra bak bij kan. Daarom gaan we de bakken die bijna niet gebruikt worden, verwijderen. Wanneer we minder bakken hoeven te legen, blijft er tijd en
geld over om aan andere werkzaamheden te besteden.

Voor een optimale spreiding en efficient gebruik van de afvalbakken is het noodzakelijk om een aantal bakken te verwijderen of te verplaatsen. De gemeente is als eerste gestart in de wijk Bovenveen en is inmiddels bezig in het hele gebied van Leidschendam-Voorburg.

Welke bakken blijven?

Bij de nieuwe indeling voor de afvalbakken is rekening gehouden met de richtlijnen voor afvalbakken voor hondenbezitters. Op de belangrijkste hondenuitlaatroutes en bij hondenlosloopgebieden blijven de afvalbakken staan. Ook de afvalbakken bij bushaltes blijven staan.
In winkelcentra hebben de ondernemers die eten of drinken verkopen een eigen verantwoordelijkheid, onder andere door een afvalbak te plaatsen bij de ingang. Aan het begin van de winkelstraat of op een kruising zal een afvalbak van de gemeente te vinden zijn.
Bakken, die nauwelijks worden gebruikt, worden verwijderd zoals bij sommige bankjes en speelplekken. Ook afvalbakken op moeilijk bereikbare plekken worden verwijderd of verplaatst.

Bent u benieuwd of de afvalbak bij u in de omgeving wordt verwijderd of verplaatst? Op de te verwijderen of te verplaatsen bakken, worden stickers aangebracht waarop staat waar ermee gaat gebeuren. Heeft u vragen over de afvalbakken, neem dan contact op met ons KCC (Klant Contact Centrum) via
14070.

Draagt u graag uw steentje bij aan een schone woonomgeving?

Ook u kunt uw bijdrage aan een schone woonomgeving leveren door bijvoorbeeld een afvalbak te adopteren. Verschillende gemeenten werken al met het systeem van adoptie-afvalbakken en hebben daar samen met de inwoners positieve ervaringen mee. Leidschendam-Voorburg wil haar inwoners ook in de
gelegenheid stellen om een afvalbak te adopteren. Wilt u graag een afvalbak in uw straat, of is er een afvalbak die binnenkort verdwijnt en u wilt deze eigenlijk behouden, denk dan eens aan de mogelijkheid van adoptie.

Wat is een adoptie-afvalbak?

Een adoptie-afvalbak is een afvalbak van de gemeente die komt te staan in de openbare ruimte bij u in de buurt. U zorgt dan zelf voor het legen van de afvalbak.
Wilt u meer weten over het adopteren van een afvalbak, belt u dan ook met ons KCC via 14 070.