Speciale leerkrachten opleiden om scholen gezond te maken

Elke basisschool moet straks een expert in huis hebben die ervoor zorgt dat kinderen genoeg bewegen en op hun voeding letten. Dat meldt het Algemeen Dagblad. Zes pabo's gaan leerkrachten opleiding die scholen gezond moeten maken.

De krant meldt dat het op veel basisscholen ontbreekt aan goede afspraken over traktaties, tussendoortjes en genoeg beweging in de klas. "Het stimuleren van een gezonde leefstijl gebeurt nog te ad hoc", volgens Vivian Bos van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). "Als je echt effect wilt, moet je als school langere tijd aan de slag gaan en ook de ouders erbij betrekken."

Een groep pabo-studenten aan de Hogeschool Leiden leert hoe ze ouders bij de gezonde lessen kunnen betrekken. Ook krijgen ze colleges over bewegen, voor het buitenspelen of voor tussen de lessen. De studenten doen mee aan een pilot voor een nieuw studieprogramma Specialist Sportieve en Gezonde School. De Hogeschool Leiden heeft daarvoor 1,2 miljoen euro subsidie van het Ministerie van VWS gekregen. De school werkt samen met vijf andere hogescholen om overal `gezonde leerkrachten' te kunnen opleiden.

Een van de doelen is om het aantal mensen met obesitas terug te dringen. Daarvoor is het belangrijk om duidelijke afspraken te maken over gezond eten op school.

De AVS ondersteunt de Gezonde School. Tom Roetert (t.roetert@avs.nl) is Gezonde School-adviseur namens de AVS.