Israel vergroot visserijzone bij Gazastrook naar 9 zeemijl

in Israel / by Mike Durand / on 04/04/2016 at 12:11 / Tags: Gaza, Hamas, Palestijnen, VN

Israel heeft zondag de visserijzone langs gedeelten van de Gazastrook opgerekt naar 9 zeemijl, zo meldt het Palestijnse civiele bestuur via de Palestijnse nieuwsdienst Ma'an. Bovendien krijgt de invoer van materialen en apparatuur om Gazaanse vissersboten te repareren hoge prioriteit.

Een Israelische legerwoordvoerder bevestigde zondagmorgen de uitbreiding, die naar gehoopt de omzet van de Gazaanse visserij met 93.000 euro zal doen groeien.

Nadat Hamas in 2007 de macht overnam in de Gazastrook, heeft Israel een zeeblokkade ingesteld om de import van wapens vanaf de zee te voorkomen. Gazaanse vissers werden verplicht om te werken in een beperkte "aangewezen visserijzone" voor de kust. De grenzen van deze visserijzone worden door Israel vastgesteld en schommelen naar omstandigheden. Na de wapenstilstand die in 2014 een eind maakte aan het laatste conflict tussen Hamas en Israel is de zone verdubbeld tot 6 zeemijl.

In de Oslo-akkoorden die in de jaren negentig werden gesloten tussen Israel en de Palestijnen werd een visserijzone van 20 zeemijlen genoemd.