Start aanbesteding Nijkerkerbrug met project DOEN

Start aanbesteding Nijkerkerbrug met project DOEN

Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 04 april 2016- Laatste update: 04 april 2016 14:35 uur

Rijkswaterstaat heeft de aanbesteding gestart voor de aanpak van de Nijkerkerbrug.

Nijkerkerbrug 1280x640

De aanbesteding is bijzonder omdat het een experiment is om tot een betere samenwerking te komen tussen Rijkswaterstaat en de markt. Zonder verspilling door juridisch getouwtrek en overbodige regels. Dit wordt gedaan onder de projectnaam DOEN. Marktpartijen kunnen zich vanaf vandaag aanmelden. Het aanbestedingsproces moet begin 2017 leiden tot gunning van het werk.

Project DOEN: Gunnen op samenwerking, niet op prijs

Met het project DOEN onderzoekt Rijkswaterstaat samen met marktpartijen op welke manier er beter met elkaar samengewerkt kan worden. Minder regels en betere samenwerking moeten leiden tot minimale verspilling van tijd en geld. Al in de voorbereidingsfase van de aanbesteding heeft het projectteam van DOEN zoveel mogelijk samengewerkt met de markt. Zo is het inkoopplan met input van marktpartijen en in samenwerking met brancheverenigingen tot stand gekomen. Er is voor gekozen om prijs geen criterium voor de selectie te laten zijn, maar dat de wederzijdse samenwerking wordt beoordeeld door een externe partij. Het contract wordt in samenspraak met de markt geschreven en samen worden de scope, prijs en risico's vastgesteld.

Machiel Galesloot van projectteam DOEN: 'De intensieve samenwerking met de brancheverenigingen bij het opstellen van het inkoopplan was bedoeld om de juiste randvoorwaarden voor de samenwerking tijdens en na de aanbesteding te creeren. Het idee is dat een goede samenwerking uiteindelijk leidt tot een beter eindproduct. We krijgen de kans deze methodiek te beproeven bij de aanpak van de Nijkerkerbrug.'

Aanbestedingsmijlpalen

De aanbesteding doorloopt een aantal stappen met mijlpalen:

* 4 mei: Sluitingsdatum inschrijvingen en start pre-kwalificatie. Selectie van gegadigden door middel van het beoordelen van een door de gegadigden ingediend visiedocument waarin zij hun visie geven op samenwerken.

* 2 juni: Start selectiefase. Selectie van gegadigden door een beoordeling op samenwerking door een onafhankelijke partij.

* 11 juli: Dialooggesprekken en pre-award. Er wordt een partij geselecteerd op de mate waarin die in staat is de klantwaarde te doorgronden, mede beoordeeld door de klant zelf.

* 7 oktober: Start gunningsfase. Met de laatste gegadigde wordt een start gemaakt met de engineering, wordt de prijs bepaald en het gunningsontwerp, mogelijk met aanpassingen door de klant.

* 1 maart 2017: Definitieve gunning.

Nijkerkerbrug

De Nijkerkerbrug is onderdeel van het complex Nijkerk, bestaande uit een schutsluis, spuisluis en brug. Het complex is gebouwd en in gebruik genomen tussen 1963 en 1965. De Nijkerkerbrug verbindt de provincie Gelderland met de provincie Flevoland. Dagelijks passeren meer dan 15.000 voertuigen de brug. De brug ligt op de scheiding tussen het Nijkerkernauw en het Nuldernauw. Om een blijvende veilige verbinding te behouden tussen de twee provincies is het nodig dat de brug wordt aangepakt. De brug moet in het derde kwartaal van 2018 gereed zijn.

Marktvisie

Project DOEN is een samenwerking tussen Bouwend Nederland, NL Ingenieurs, MKB Infra, de Vereniging van Waterbouwers, de Vereniging van Nederlandse Constructeurs en Rijkswaterstaat. Project DOEN past goed bij de marktvisie die afgelopen jaar door Rijkswaterstaat, brancheorganisaties en marktpartijen gezamenlijk is ontwikkeld en begin van dit jaar is gepresenteerd. Het doel van de marktvisie is om de samenwerking tussen Rijkswaterstaat en andere (publieke) opdrachtgevers en de markt vorm te geven voor de toekomst. Goede samenwerking is immers in het belang van alle betrokkenen, omdat het gemeenschappelijke doel - het gezamenlijk realiseren van een geslaagd project - centraal staat.

Kijk voor meer informatie over het project DOEN op de website van De Bouwcampus.