Galblaasoperatie: oplossing voor klachten galstenen

31 maart 2016 drs. K.H.A. van Eeghem

Als u last heeft van galstenen, kan een galblaasoperatie uitkomst bieden. Hoe ontstaan galstenen en wat zijn galsteen symptomen? Chirurg Lien van Eeghem heeft veel ervaring met galsteen klachten en legt het ons uit.

Klachten galstenen

Chirurg Lien van Eeghem: "Als we eten, perst de galblaas gal uit in de galwegen. Gal hebben we nodig voor de spijsvertering. Soms ontstaan in de galblaas stenen. Als zo'n steentje in de galweg terechtkomt, kan de galweg tijdelijk verstopt raken en stuwing opleveren. Dat noemen we een galsteenkoliek. Galsteen symptomen zijn pijn rechts boven in de buik, met vaak een uitstraling naar de rug. Mensen zijn soms misselijk of moeten overgeven en hebben steeds de behoefte om te bewegen. Deze klachten houden enkele uren aan en zwakken vervolgens af. Het galsteentje is dan met de gal mee in de dunne darm terechtgekomen, waardoor de klachten verdwijnen."

Symptonen galblaas

Galstenen kunnen nog meer problemen veroorzaken legt chirurg Lien van Eeghem uit. "Een galsteen kan bijvoorbeeld bij de ingang van de galblaas vastzitten, waardoor stuwing in de galblaas ontstaat. Dat kan tot ontsteking van de galblaas leiden, met symptomen als een voortdurende drukkende pijn in de rechterbovenbuik. Een galsteen kan ook de hoofdgalgang afsluiten, waardoor de gal niet meer via de dunne darm kan afvloeien. Symptomen zijn pijn in de bovenbuik, ziek zijn, `geelzucht' en cola-kleurige urine. Als een galsteen vast komt te zitten voor de afvoergang van de alvleesklier, kan een acute alvleesklierontsteking ontstaan."

Behandeling galstenen

Iedereen kan galstenen krijgen. Ze komen echter vaker voor bij vrouwen en wat zware mensen. "De beste manier om galstenen aan te tonen, is met behulp van een echo. Soms hebben mensen geen klachten van galstenen, dan is een behandeling van galstenen niet nodig. Maar als er wel klachten zijn, kan een operatie een oplossing zijn."

Galblaas verwijderen met galblaasoperatie

Bij een galblaasoperatie verwijderen we de galblaas, dat gebeurt vaak met een kijkoperatie onder volledige narcose. Het voordeel hiervan is dat er geen grote operatiewond is en dat patienten meestal de eerste dag na de operatie naar huis kunnen. "De chirurgen in het Havenziekenhuis hebben veel ervaring met galblaasoperaties. Mensen kunnen snel terecht en worden op de polikliniek Chirurgie en in de operatiekamer behandeld door hun `eigen' dokter. Logisch dus dat veel mensen ook voor deze operatie kiezen voor het Havenziekenhuis."

Galsteen klachten? Wacht niet af!

Is bij u aangetoond dat u galstenen heeft en heeft u er last van? Wacht dan niet en vraag uw huisarts om een verwijzing. Zo kunnen ergere klachten voorkomen worden.

Tot slot; wist u het volgende over galstenen?

* Galvloeistof geproduceerd wordt door de lever en daarna tijdelijk in de galblaas wordt opgeslagen?

* Galvloeistof nodig is voor de vertering van vetten?

* Een galsteenaanval vaak uitgelokt wordt door vettig eten?

* Het ontstaan van galstenen vaak niet te voorkomen is?

* Galstenen in Nederland niet vergruisd worden?

* De meest effectieve behandeling bij galstenen het operatief verwijderen van de galblaas is?

* Galstenen niet vanzelf overgaan?

* De mens goed kan leven zonder galblaas?

* De kans op galstenen verkleind kan worden door overgewicht te vermijden?

* Er geen dieet bestaat om galstenen te voorkomen?