Bussemaker ziet geen problemen voor mbo-studenten detailhandel

Onderwijsminister Jet Bussemaker acht de kans klein dat mbo-studenten detailhandel hun diploma niet halen door faillissementen van grote winkelketens, zoals V&D.

Aan de Tweede Kamer schrijft de minister dat er landelijk genoeg stageplekken beschikbaar zijn en dat de Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) hard aan de slag is gegaan om de studenten te herplaatsen. Ook melden bedrijven zich met nieuwe plekken. Wel kan het per regio verschillen hoe snel studenten een nieuwe plek hebben. Er is geen aanleiding om bedrijven dwingender aan te spreken op het aanbieden van stageplaatsen, aldus de minister.

Ongeveer zeshonderd mbo-studenten moesten een andere plek zoeken vanwege faillissementen. `Volgens de laatste informatie zijn nagenoeg alle studenten van wie de beroepspraktijkvorming-plek is vervallen, herplaatst', schrijft Bussemaker.

Schooljaar halen

Begin maart werd bekend dat de studenten zo snel mogelijk op zoek moesten gaan naar nieuwe stageplekken als ze hun diploma nog dit schooljaar wilden halen. De MBO-raad vroeg het ministerie van Onderwijs om coulance voor deze problemen. `Roc's en de inspectie moeten meer ruimte krijgen als een cijfer bijvoorbeeld later is door de overplaatsing', aldus de MBO-raad. Bussemaker wacht nog op een analyse van de knelpunten en bekijkt dan of er nog andere maatregelen nodig zijn.