Big Data, privacy & ethiek

In samenwerking met de Faculteit Economie en Bedrijfskunde

04 april 2016 17.00 - 18.30

Lezing

Van wie zijn data? Wat kunnen we ermee? Wie controleert de ethische kaders rondom data, en bestaan die überhaupt? In de week van het WK Econometrie een programma over big data, privacy en ethiek.

We leven in een tijd van `data-driven decision making`. De exponentiele groei van data zorgt voor steeds meer impact op onze directe en indirecte leefomgeving. Of het nu bedrijven en organisaties zijn die aan de hand van data hun producten en diensten willen verbeteren of bedrijven als Google en Facebook waarvan het business model volledig gebaseerd is op wat zij van jou te weten kunnen komen.

Van wie zijn die data? Van jezelf, of van het bedrijf dat er gebruik van maakt? Wat kan ermee gedaan worden? Wie controleert de ethische kaders rondom data en wat zijn die ueberhaupt?

In dit debat zullen Hans de Zwart (directeur van Bits of Freedom) en Timothy Presscot (data analist) onder leiding van Jan Willem Scholten (nationale denktank Big Data) in gesprek gaan over voorgenoemde vragen (en meer) op het gebied van privacy en ethiek in de context van big data.

Timothy Prescott

Over de sprekers

Timothy Prescott reisde in 2007 naar Iowa om daar als stagiair te helpen voor de toen nog onbekende Senator uit Illinois, Barack Obama. In 2012 ging hij wederom naar Amerika om Obama te helpen aan een tweede overwinningszege, maar nu als onderdeel van het analyticsteam vanuit het hoofdkantoor in Chicago. Samen met 54 andere analytici sloten zij zich op om maandenlang op basis van data de campagne te sturen. Prescott analyseerde onder andere kiezers in de belangrijke swingstate Ohio. Deze methode veranderde voorgoed de manier van campagne voeren in Amerika. Inmiddels is Prescott in Nederland weer werkzaam als data consultant.

Hans de Zwart

Hans de Zwart is directeur van de digitale burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom en komt daarmee op voor vrijheid van communicatie en privacy op het internet. In het verleden was hij Senior Innovation Adviser for Global HR and Learning Technologies bij Shell. Hij begon zijn carriere als docent bewegingsonderwijs op een middelbare school in Amsterdam Zuidoost.

Jan Willem Scholten

Jan Willem Scholten (moderator) was in 2014 deelnemer van De Nationale Denktank met als onderwerp Big Data. Momenteel is hij betrokken bij de beleidsvorming binnen het ministerie van Buitenlandse Zaken.

VSAE

Dit programma is mede mogelijk gemaakt door de VSAE, de studievereniging voor alle studenten Actuariaat, Econometrie en Operationele Research aan de Universiteit van Amsterdam (UvA).

Aanmelden

Toegang tot de activiteiten van SPUI25 is gratis. Aanmelden is niet vrijblijvend. Wij rekenen op uw komst. Bent u verhinderd, dan graag doorgeven via spui25@uva.nl | T: 020 525 8142.

AANMELDEN

* www.spui25.nl

* Spui 25

Spui 25-27 | 1012 XM Amsterdam

+31 (0)20 525 8142

Gepubliceerd door Spui25