Eerst mensen, dan regels!


dinsdag, 05 april 2016

Eerst mensen, dan regels! Er is iets goed mis met de rekeningen die ouderen van het Centraal Administratie Kantoor (CAK) krijgen voor verpleeghuiszorg thuis. En dan met name bij ouderen die vorig jaar het predicaat `overbruggingszorg' kregen toebedeeld.

Zo kreeg de Unie KBO een melding waarbij er per maand EUR 586,88 in rekening wordt gebracht voor de ondersteuning bij het douchen tijdens een uur per week. Absurd dure douchebeurten dus!

De overbruggingszorg is in dit geval om onduidelijke redenen geschrapt en wordt volgens het CAK nu aangeleverd als Modulair Pakket Thuis (MPT). Een MPT is van toepassing als de client thuis wil blijven wonen en niet het volledige zorgaanbod nodig heeft dat hoort bij zorg met verblijf in een
instelling. Het MPT is dus een pakket op maat. Maar de eigen bijdrage is blijkbaar niet op basis van de genoten zorg op maat, maar op basis van de instellingszorg. En die eigen bijdrage is daardoor soms vele malen hoger dan de daadwerkelijke kosten voor de zorg. Zeer onredelijk en onbillijk,
zo oordeelt de Unie KBO.

Inmiddels hebben wij deze absurde regelbrij aanhangig gemaakt in Den Haag. Het wachten is op snelle actie. Eerst mensen, dan regels!

Tweeten