Rekening houden met de tegenstander (Promotie) - Radboud Universiteit

dinsdag 5 april 2016

Tijd vanaf 14:30

Locatie Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2

Faculteit Faculteit der Managementwetenschappen

Promovendus mevrouw MSc. M.J. Born

Promotor(es) prof. dr. A. Akkerman, prof. dr. R. Torenvlied

Subtitel Bringing in the opponent. Studies of how information from opponents and proponents affects individuals' protest participation

Beschrijving

Marieke Born onderzoekt in haar proefschrift hoe werknemers beinvloed worden door de informatie van zowel tegenstanders als voorstanders van een staking om mee te doen aan de staking. Born deed onder andere een survey onder werknemers en keek naar het netwerk waarin zij zich bevinden. Een belangrijk resultaat van haar onderzoek is dat informatie van voor- en tegenstanders anders gewogen wordt. Voor het aanvaarden informatie van voorstanders geldt dat sociale identificatie belangrijk is. Voor het accepteren van informatie van tegenstanders is juist vertrouwen belangrijk. "Peers" (`gelijken') kunnen het participatiebesluit van andere werknemers beinvloeden door voort te bouwen op persoonlijke relaties, sociale steun en druk. Samengevat: of de werknemer beslist om al dat niet mee te staken hangt af van de bron van informatie en de relatie die het individu met deze bron heeft.

Biografie

Marieke Born (Apeldoorn, 1984) studeerde organisatiepsychologie aan de Universiteit Utrecht (master's diploma behaald 2007) en bedrijfswetenschappen aan de Radboud Universiteit (strategisch HRM; master's diploma behaald in 2009). Van 2010 tot 2014 was zij werkzaam als promovenda op de Radboud Universiteit/ Sinds april 2014 is zij werkzaam in de publieke sector.