Kinderen in kamp Moria achter tralies

dinsdag 5 april 2016 12:54 Binnenland

Dit is een origineel bericht van Save The Children Nederland

Save the Children is zeer bezorgd over de erbarmelijke omstandigheden in het detentiecentrum Moria op het Griekse eiland Lesbos, waar meer dan 1.000 kinderen worden vastgehouden in het kader van de EU-Turkije deal. Veel van die kinderen zijn alleen en reizen zonder ouders.

"De situatie in Moria verslechtert snel", zegt directeur Pim Kraan van Save the Children in Nederland. "Gezinnen en kinderen slapen buiten op de koude grond onder dunne dekens, omdat de accommodatie overvol is. Het kamp is opgezet voor de opvang van een paar honderd mensen op doorreis. Maar het herbergt nu minstens 3.300 mensen, velen zitten er al meer dan een week opgesloten."

Verder blijven mensen op het eiland aankomen, het aantal families dat wordt vastgehouden in het centrum stijgt met de dag. Kraan: "Het is er heel gevaarlijk voor kinderen en we zijn bezorgd over hun lichamelijke en geestelijke welzijn, vooral van de alleenreizende kinderen."

Sacha Myers van Save the Children, die het Moria-kamp onlangs bezocht, zag kinderen op betonnen vloeren spelen. "Maar veel kinderen staan met hun handen door het gaas voor zich uit te staren. Het zijn kinderen die niets hebben misdaan - waarom zitten die opgesloten?"

Het gebrek aan duidelijke richtlijnen waaronder vluchtelingen sinds maandag 4 april worden teruggestuurd naar Turkije, is 'inhumaan en onmenselijk', stelt Save the Children. De organisatie roept de Europese leiders op de transfers naar Turkije op te schorten, tot zeker is dat er bij die gedwongen terugkeer geen mensenrechten worden geschonden.

Het schokkende gevolg van die onduidelijk richtlijnen is dat mensen aangeven zelfmoord te overwegen als ze worden teruggestuurd naar Turkije, door van de boot te springen. Kraan: "Ze hebben al hun bezittingen verkocht om de reis naar Griekenland te kunnen betalen, en ze hebben hun leven geriskeerd op zee. Er is niets meer om naar terug te keren - niet in Turkije, en ook niet in hun thuisland dat wordt geteisterd door oorlogen, geweld en onveiligheid."

Op 20 maart is de overeenkomst tussen EU en Turkije ingegaan. Sinds die dag worden pas aangekomen kinderen en hun families veelal vastgehouden in gesloten centra op de Griekse eilanden, tot hun asielaanvraag is beoordeeld. Dat kan weken of zelfs maanden kan duren. De Griekse autoriteiten zijn inmiddels begonnen met het terugbrengen van mensen naar Turkije. Toch is nog onduidelijk wie er op de boten zitten en of de asielverzoeken goed zijn onderzocht - inclusief de kans op beroep.

Ondanks het opschorten van noodhulp zoals de distributie van dekens en voedsel in de detentiecentra, blijft Save the Children opkomen voor alleenreizende kinderen. Dat gebeurt onder meer door het aanbieden van veilige opvangplekken in de gesloten detentiecentra. Verder zorgt Save the Children voor speciale opvanghuizen en noodhulp buiten de centra.

*

*

*

*