Aanvraag vrijwilligerswerk door vluchteling snel beoordeeld

Nieuwsbericht | 05-04-2016 | 13:46

Vanaf deze week handelt UWV een aanvraag voor vrijwilligerswerk door vluchtelingen binnen twee weken af. Nu kost dat vaak nog zo'n vijf weken. Minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft dat met UWV afgesproken, zo laat hij vandaag weten.

De minister is groot voorstander van vrijwilligerswerk door vluchtelingen, ook als zij nog niet weten of ze in ons land mogen blijven. Als vluchtelingen in afwachting van hun asielprocedure op vrijwillige basis aan de slag kunnen in bijvoorbeeld een verzorgingstehuis of volkstuin, gaat dat de verveling tegen die veel vluchtelingen ervaren. Het helpt bovendien organisaties en instellingen aan de extra handjes die ze vaak hard nodig hebben.

Minister Asscher: `Ik ben er groot voorstander van dat een vluchteling na aankomst in ons land zo snel mogelijk vrijwilligerswerk gaat doen. Zo maakt hij of zij kennis met onze taal, samenleving en arbeidsmarkt. Dat is een groot voordeel op het moment dat deze vluchteling een verblijfsstatus krijgt en een reguliere baan gaat zoeken'.

Bij de aanvraag van een organisatie of instelling voor de inzet van een vluchteling als vrijwilliger, bekijkt UWV altijd zorgvuldig of dit bijvoorbeeld geen betaald werk verdringt. Op haar website geeft UWV uitleg over de mogelijkheden van vrijwilligerswerk door vluchtelingen. Ook worden de VNG, VON, VWN en andere partners geinformeerd over de mogelijkheden.