Orthopedisch chirurg Ruud van Hove: "Met schouderklachten naar de orthopedisch chirurg"

5 april 2016 Schouderpoli

Sinds kort kunnen patienten met schouderklachten terecht op het speciale Schouderspreekuur op de polikliniek Orthopedie. Orthopedisch chirurg Ruud van Hove legt uit. "Veel schouderklachten lijken op elkaar, maar de oorzaak van die klachten kan heel verschillend zijn."

Orthopedisch chirurg Ruud van Hove is gespecialiseerd in schouderproblemen. "Veel schouderklachten ontstaan door veroudering van de pezen in de schouder, soms in combinatie met herhaalde verkeerde bewegingen. De pezen worden minder flexibel en gevoeliger voor scheurtjes, waardoor snel een ontsteking kan ontstaan. Slijtage kan ook voor klachten zorgen, bijvoorbeeld in het gewrichtje tussen sleutelbeen en schouderblad. De klachten kunnen langzaam toenemen of ineens heftig ontstaan. Bijvoorbeeld bij een frozen shoulder of als verkalkingen in schouderpezen in de slijmbeurs terechtkomen."

Dezelfde klachten, andere behandeling

Als klachten langere tijd bestaan en fysiotherapie en/of medicijnen helpen niet, is het raadzaam om de huisarts een verwijzing te vragen naar de orthopedisch chirurg. Dat geldt zeker als de klachten zijn ontstaan na een val. De orthopedisch chirurg kan immers als geen ander achterhalen waar de klachten vandaan komen en wat er aan te doen is. "Veel schouderklachten lijken op elkaar, maar de oorzaken kunnen heel anders zijn. Schouderpijn met bewegingsbeperking kan bijvoorbeeld lijken op een `frozen shoulder', maar toch het gevolg zijn van arthrose. Mensen met dezelfde soort klachten kunnen dus een andere behandeling aangeraden krijgen."

Direct weten wat er aan de hand is?

"In het Havenziekenhuis kunnen patienten met schouderklachten bij mij terecht op een speciale Schouderpoli, waar op een dag meerdere onderzoeken gedaan worden. De uitslag bespreek ik daarna meteen met de patient. Voor veel patienten is het een hele opluchting dat zij weten waar hun klachten vandaan komen. En wat er eventueel aan gedaan kan worden. Zo maken we direct een begin om de patient van de schouderklachten af te helpen."

Wacht niet te lang

Behandeling kan varieren van een injectie met pijnstillende-/ontstekingsremmende medicatie tot een operatie zoals stabilisatie van de schouder tot reparatie van pezen of het plaatsen van een schouderprothese. "Elke patient is anders, elke behandeling is maatwerk. Met of zonder operatie: het kan lang duren voordat schouderklachten hersteld zijn. Wacht daarom niet te lang en vraag bij schouderproblemen uw huisarts om advies."