Gemeente Leiden: Collegebesluiten gemeente Leiden

dinsdag, 5 april 2016

Duurzaamheidsfonds aangepast 16.0301, Actualisatie Ontwikkelstrategie Lammenschansdriehoek

Duurzaamheidsfonds aangepast 16.0301 De regeling voor de duurzaamheidsfondsen wordt aangepast. Kierdichting wordt toegevoegd aan de lijst van duurzaamheidsmaatregelen waarvoor bij de gemeente Leiden subsidie kan worden aangevraagd. Voor het dichten van kieren kan straks subsidie worden verkregen als het in combinatie met isolatieglas wordt uitgevoerd. Voor de warmtepomp en zonneboiler is dit jaar een landelijke subsidieregeling gestart, waardoor deze maatregelen niet meer via de gemeente gesubsidieerd hoeven worden. Op advies van de GGD stopt de subsidie op pellet- en houtkachels. De gemeente Leiden stimuleert met de duurzaamheidsfondsen de haar inwoners, bedrijven en scholen om Leiden duurzamer te maken. Informatie over de duurzaamheidsfondsen is te vinden op www.leiden.nl/duurzaamheid.

Het college van burgemeester en wethouders heeft de volgende besluiten genomen en ter besluitvorming aan de gemeenteraad aangeboden:

Actualisatie Ontwikkelstrategie Lammenschansdriehoek 16.0281

Het college van burgemeester en wethouders stelt de gemeenteraad voor om de Ontwikkelstrategie Lammenschansdriehoek, op basis waarvan de driehoek tussen de Lammenschansweg, Kanaalweg en spoorlijn Leiden-Utrecht momenteel wordt herontwikkeld, gedeeltelijk aan te passen. Met de wijzigingen wordt de strategie in overeenstemming gebracht met het nieuwe horecabeleid van de gemeente Leiden en wordt de beoogde ruimtelijke structuur op drie plekken zodanig aangepast dat een herontwikkeling van die plekken wel uitvoerbaar is of op een goed passende manier een groter programma tot gevolg kan hebben. Daarnaast stelt het college de gemeenteraad voor een Programmaexploitatie Lammenschansdriehoek op te richten, waarmee opbrengsten uit herontwikkelingen in de driehoek ook kunnen worden gebruikt om tekorten in de driehoek te verevenen. Dat stelt de gemeente in staat om bijvoorbeeld proactief in de herinrichting van het openbaar gebied in de driehoek te investeren en ook op die wijze eigenaren, bewoners en gebruikers te prikkelen om tot herontwikkeling en transformatie te komen in het gebied.

Brief aan Provincie betreffende plan van aanpak huisvesting vergunninghouders 16.0319

De provincie Zuidholland heeft aan alle gemeenten gevraagd om een plan van aanpak op te stellen waarin wordt aangegeven welke maatregelen worden genomen om de huisvestingsopgave inzake vergunninghouders te realiseren. Bijgaande brief bevat het gevraagde plan van aanpak van de gemeente Leiden, waarin wordt aangegeven welke inspanningen zijn en worden verricht om huisvesting voor vergunninghouders te realiseren. Op basis van dit plan van aanpak worden op dit moment een aantal panden en terreinen in de stad onderzocht. Er wordt gekeken of de panden geschikt zijn om er wooneenheden in te realiseren en of de terreinen geschikt zijn om er (tijdelijke) woningen te plaatsen.