Alweer tegen? Het Oekraine-referendum in vergelijkend perspectief

In samenwerking met ACCESS Europe

05 april 2016 20.00 - 21.30

Lezing

Op 6 april gaat Nederland naar de stembus om te stemmen over het associatieverdrag tussen Oekraine en de Europese Unie. Bij referenda lijkt het nee-kamp bijna altijd te winnen. Zal dat nu weer het geval zijn? En zo ja, welke consequenties zal dit hebben voor Europa? Wat zegt dit eigenlijk over het referendum als zodanig? Experts vanuit de journalistiek, wetenschap en praktijk gaan in op deze vragen.

Niet alleen in de nationale, maar ook in de internationale media is het Oekraine-referendum veel in opspraak geweest. Kan een Nederlandse nee-stem leiden tot een continentale crisis, zoals Commissie-voorzitter Juncker het eerder onder woorden bracht? Of zal een `nee' weinig verschil maken voor de betrekkingen tussen Nederland, Oekraine en Europa? Wat is de dynamiek van een campagne rondom een dergelijk referendum? Waarom stemmen kiezers ja of nee (of helemaal niet)? En, hoe moeten we dit referendum plaatsen in het Nederlandse en Europese politieke landschap?

Over de sprekers

Hans Anker heeft een eigen adviesbureau op het terrein van politiek-strategische communicatie.

Wouter van der Brug is hoogleraar politieke wetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam. Zijn onderzoeksinteresses richten zich onder anderen op (collectief) politiek gedrag, electoraal gedrag, politiek vertrouwen en rechts populisme.

Thijs Niemantsverdriet studeerde geschiedenis in Amsterdam en Oxford. Hij werkt al geruime tijd als politiek verslaggever aan het Binnenhof, eerst voor Vrij Nederland en tegenwoordig voor NRC Handelsblad. Van zijn hand verscheen in 2014 het boek `De Vechtpartij: de PvdA van Kok tot Samsom'. Hij volgde campagne voor het Oekraine-referendum de afgelopen maanden op de voet.

Aukje van Roessel werkt sinds 2004 als politiek redacteur voor De Groene Amsterdammer. Daarvoor werkte ze als journalist bij Brabant Pers, de Volkskrant en NRC Handelsblad. Ze was gastdocent op de School voor Journalistiek in Utrecht en gaf cursussen schrijven aan medewerkers van communicatieafdelingen.

Claes de Vreese is hoogleraar politieke communicatie aan de Universiteit van Amsterdam en directeur van de Center for Politics and Communication. Zijn onderzoeksinteresses richten zich op media effecten op publieke opinie en electoraal gedrag, politieke journalistiek en campagnes.

Ben Crum (moderator) is hoogleraar Politieke Theorie aan de VU Amsterdam en co-director of ACCESS EUROPE (Amsterdam Centre for Contemporary European Studies).

Aanmelden

Toegang tot de activiteiten van SPUI25 is gratis. Aanmelden is niet vrijblijvend. Wij rekenen op uw komst. Bent u verhinderd, dan graag doorgeven via (spui25@uva.nl) | T: 020 525 8142.

AANMELDEN

Voor meer over het Amsterdam Centre for Contemporary European Studies (ACCESS Europe), zie www.accesseurope.org.

* www.spui25.nl

* Spui 25

Spui 25-27 | 1012 XM Amsterdam

+31 (0)20 525 8142

Zie het origineel.

Gepubliceerd door Spui25