Perception and Imagination Lab - over wetenschappelijke beeldtaal en de toekomst van onze verbeelding

In samenwerking met Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica (FNWI) en New Realism

05 april 2016 17.00 - 18.30

Lezing

Gravitatiegolven, Higgsdeeltjes, quantum gedrag, nanophotonics, het genoom: onze verbeelding kan zich nog geen voorstelling maken bij de huidige wetenschappelijke kennis. Hoe kan een toekomstig complex dynamisch perspectief vorm krijgen? Het Perception and Imagination Lab kijkt naar het allergrootste en het allerkleinste, en hoe het nieuwe wetenschappelijke perspectief onze verbeelding en wereldbeeld beinvloedt. Met: Diona Kraal, Marthe Zeevenhooven, Sera Markoff en Martijn van Calmthout.

De tentoonstelling New Realism: The Gaze of Science vindt dit voorjaar plaats op het Science Park in Amsterdam. Ze onderzoekt de toekomst van onze verbeelding door het beeldend denken van kunst en wetenschap bij elkaar te brengen. Vanuit de wetenschap is een beeldtaal aan het ontstaan die niet alleen een nieuwe wereld in beeld brengt maar ook de potentie heeft om onze manier van kijken en ons voorstellingsvermogen radicaal te veranderen.

In het kader van deze tentoonstelling delen voor Perception and Imagination Lab drie sprekers vanuit hun eigen vakgebied hun blik op dit nieuwe perspectief. Hoe kunnen het allergrootste en het allerkleinste vorm krijgen? Tijdens het lab komen een astrofysisch, filosofisch, artistiek en psychologisch perspectief bijeen om gezamenlijk te experimenteren met de toekomstige grenzen van ons voorstellingsvermogen.

Tijdens de avond zullen de drie sprekers een korte presentatie houden over hun invalshoek, waarna de perspectieven door het publiek getoetst en vergeleken kunnen worden. Hoe ver kunnen we de grenzen van ons voorstellingsvermogen oprekken? Wetenschapsjournalist Martijn van Calmthout modereert.

Over de sprekers

Doina Kraal is multimedia kunstenaar die voor de tentoonstelling New Realism in samenwerking met Marcel Merk (Nikhef/CERN) een kunstwerk heeft gemaakt over de zoektocht naar het allerkleinste, Particle Hunt (2016). Dit werk is nu te bezoeken op Amsterdam Science Park.

Marthe Zeevenhooven initieerde New Realism op het SciencePark. Ze studeerde een hele blauwe maandag natuurkunde, waarna ze de Gerrit Rietveld Academie en Central Saint Martins afrondde. Haar onderzoek en werk is gebaseerd op de gevolgen voor onze cultuur door de overgang van narrative thinking naar complex dynamic of digital thinking.

Sera Markoff doet onderzoek op het raakvlak tussen astrofysica en astrodeeltjesfysica. Ze genoot haar opleiding aan MIT en de University of Arizona in de VS en leidt nu een onderzoeksgroep aan de UvA gericht op zwarte gaten. Ze heeft net een Vici-beurs ontvangen om dit onderzoek uit te breiden. Sera Markoffs presentatie zal in het Engels zijn.

Martijn van Calmthout is wetenschapsjournalist bij De Volkskrant.

Aanmelden

Toegang tot de activiteiten van SPUI25 is gratis. Aanmelden is niet vrijblijvend. Wij rekenen op uw komst. Bent u verhinderd, dan graag doorgeven via spui25@uva.nl | T: 020 525 8142.

AANMELDEN

* www.spui25.nl

* Spui 25

Spui 25-27 | 1012 XM Amsterdam

+31 (0)20 525 8142

Ga naar detailpagina

Gepubliceerd door Spui25