Nieuwe bomen voor de Spurkstraat


Geplaatst op 06 april 2016

bomen
bomen

Aan de Spurkstraat in Den Dungen is woensdag gestart met de aanplant van nieuwe bomen. De afgelopen maanden hebben we hier 61 essen moeten weghalen omdat deze bomen erg ziek waren. In overleg met bewoners is er een plan gemaakt waarin is bepaald welke bomen er geplant gaan worden. Wethouder
van den Dungen plantte woensdag met de bewoners de eerste van vele nieuwe bomen.

In december 2015 heeft de gemeente de bewoners en aangrenzende eigenaren van de percelen aan de Spurkstraat geinformeerd over de aantasting door essentaksterfte in een deel van de bomen tussen Hoek en Woud.
Essentaksterfte is een relatief nieuwe boomziekte die pas sinds 2010 in Nederland voorkomt. Deze ziekte heeft zich in onze gemeente flink verspreid en zorgt ervoor dat we op veel plaatsen essen moeten weghalen. De ziekte wordt veroorzaakt door een schimmel die zich via sporen gemakkelijk door
de lucht verplaatst. De schimmel leidt in eerste instantie tot bruin verkleurende bladeren en daarna via afsterven van de bast tot taksterfte en uiteindelijk sterfte van de gehele boom.
Ook als leek kun je aangetaste bomen goed herkennen: in het najaar hangen er extreem veel grote trossen zaad aan de bomen en in de zomer zie je takken die aan de uiteinden afgestorven zijn.

We hebben aan de bewoners aangegeven dat we na verlenen van de omgevingsvergunning voor het rooien van de 61 essen een gevarieerd sortiment aan bomen terug willen planten. Mocht er weer een nieuwe boomziekte opduiken, dan verdwijnen zo nooit alle bomen langs een weg. Bovendien gaat
verspreiding van een boomziekte minder gemakkelijk als de bomen van een kwetsbare soort wat verder bij elkaar vandaan staan.

Enkele bewoners van de Spurkstraat hebben op deze brief gereageerd en gevraagd om met hun groenadviseur mee te kijken met het plan voor herplant. Zij zijn een van de weinige bewoners aan dit deel van de Spurkstraat en zijn zeer betrokken bij hun woonomgeving.
In overleg met hen hebben we een plan gemaakt waarin, tussen de nog gehandhaafde essen, nieuwe iepen en lindes, stukken elzensingel en meidoornstruweel worden geplant. Deze aanplant zal voor hen ook het zicht op en geluid van de nieuwe N279 wat verminderen. Bij uitval van meer essen, wat we in
de komende jaren verwachten, kunnen we verder met de aangeplante nieuwe soorten.

Vanuit de bewoners kwam tevens het verzoek om de oude grens tussen Berlicum en Den Dungen ter hoogte van de Kwalbeek (nabij Spurkstraat 65) in het veld zichtbaar te maken. Dit gaan we doen door twee plantvakken in de berm te maken.