Eerste verdachten drugsactie Operatie Trefpunt voorgeleid


6 april 2016 - Landelijk Parket

Twaalf verdachten in onderzoeken van het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie (OM) die maandag tijdens de grootse drugsactie `Operatie Trefpunt' zijn aangehouden, zijn vandaag voorgeleid bij de rechter-commissaris. De voorlopige hechtenis van hen is vandaag verlengd.

Gisteren is in Tsjechie al een 50-jarige uit Best afkomstige verdachte voorgeleid. De rechter daar heeft ermee ingestemd dat hij aan Nederland zal worden overgeleverd.

Ook een andere verdachte is gisteren (in Nederland) voorgeleid en door de rechter-commissaris in bewaring gesteld. Hij werd afgelopen vrijdag, op de vooravond van Operatie Trefpunt, aangehouden op de snelweg richting Tilburg.

Morgen worden nog 9 verdachten in onderzoeken van het Landelijk Parket voorgeleid.

Zuidelijke parketten

Ook in aan Operatie Trefpunt gelinkte onderzoeken van de drie zuidelijke parketten van het OM, Zeeland-West-Brabant, Oost-Brabant en Limburg, hebben vandaag de eerste voorgeleidingen plaatsgehad. De afzonderlijke parketten berichten daarover zelf.

Explorer

Twee van de twaalf vandaag voorgeleide verdachten in onderzoeken van het Landelijk Parket staan centraal in het `hoofdonderzoek' Explorer. Deze mannen van 55 jaar uit Kaatsheuvel en 37 jaar uit Waalwijk zijn maandag in hun woonplaatsen aangehouden. De rechter-commissaris Oost-Brabant in Den
Bosch heeft vandaag de voorlopige hechtenis van de twee verlengd met 14 dagen. Dit duo en de maandag in Tsjechie aangehouden verdachte, zijn aangemerkt als hoofdverdachten in Explorer.

Dekmantel

Deze drie hoofdverdachten in Explorer hadden een loods op een industrieterrein Best. Onder de dekmantel van een party-verhuurbedrijf ontvingen ze daar ruim 700 bezoekers. Het onderzoek heeft uitgewezen dat tenminste een deel van deze bezoekers er kwam om met de drie te handelen in synthetische
drugs en grondstoffen voor de productie van synthetische drugs.

Hoeveel van deze bezoekers ook als verdachten kunnen worden aangemerkt, zal nader onderzoek moeten uitwijzen. De verwachting is dat na deze actiedag meerdere aanhoudingen zullen volgen.

De loods is afgelopen maandag ontmanteld en door de gemeente Best voor een jaar gesloten, nadat deze locatie langere tijd geobserveerd en afgeluisterd is door de politie.

Tien

Naast de drie hoofdverdachten uit Explorer, zijn vandaag tien andere verdachten in onderzoeken van het Landelijk Parket voorgeleid. De mannen varieren in leeftijd van 23 tot 69 jaar. Het merendeel van hen woont en is aangehouden in Brabant en Limburg, maar twee van hen in Rotterdam en een in
Apeldoorn.

55 aanhoudingen

In Explorer en de daaruit voortvloeiende deelonderzoeken hebben in totaal 124 doorzoekingen en in totaal 55 aanhoudingen plaatsgevonden in Zuid-Nederland en enkele andere plekken in Nederland en Belgie. Van de 55 aangehouden verdachten worden er in totaal 32 voorgeleid bij de
rechter-commissaris.

Intensivering Zuid

Operatie Trefpunt valt binnen de ruim een jaar geleden gestarte geintensiveerde aanpak van drugscriminaliteit in de drie zuidelijke provincies, Brabant, Zeeland en Limburg.

Deze aanpak, `Intensivering Zuid', heeft tot doel als een daadkrachtige integrale overheid (OM, politie, openbaar bestuur, Belastingdienst, FIOD, Douane, Koninklijke Marechaussee, de Regionale Informatie en Expertisecentra en de Taskforce Brabant-Zeeland) criminele netwerken te verstoren en de
productie van hennep en synthetische drugs substantieel terug te dringen. Zo wordt bovendien dumping van drugsafval in het milieu teruggebracht.

Deze vormen van ondermijnende criminaliteit zijn zeer lucratief en geld is macht waardoor er ook kans bestaat op vermenging tussen de boven- en onderwereld.

De aanpak kenmerkt zich door korte, kordate interventies waarbij politie en OM zoveel mogelijk kansen proberen te verzilveren. Er wordt bovendien intensief samengewerkt met Belgie, onder meer om verplaatsingseffecten over de landsgrenzen heen zoveel mogelijk tegen te gaan.

Deel dit op

*