FNWI Collegetour: Green Forensics - CSI in de tuinbouw

06apr2016

20.00 - 21.30

FNWI Collegetour: Green Forensics - CSI in de tuinbouw

In samenwerking met de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica

06apr2016 20.00 - 21.30

Lezing

Criminaliteit in de tuinbouw, dat klinkt niet als een veelvoorkomend probleem. En toch is fraude met bloemen en planten aan de orde van de dag. Naar schatting wordt 12,5% van de bloemen en planten illegaal vermeerderd. Hoe spoor je die illegale praktijken op? Een dubbellezing van moleculair bioloog Hedwich Teunissen en onderzoeker Eva de Rijke.

Bloemen, planten, groenten, fruit en zaden zijn bekende Nederlandse tuinbouwproducten en zorgen voor een jaarlijkse omzet van zo'n 15 miljard euro. Daarmee behoort Nederland tot de absolute wereldtop in de sector. Voor bescherming van de kennis en kunde in ons land zijn verschillende juridische maatregelen van kracht, zoals het kwekersrecht. Dit recht garandeert de teler een intellectueel eigendom wanneer deze een nieuwe plant ontwikkelt. Het geeft een alleenrecht op het telen ervan, en wanneer een andere partij het type gewas wil `natelen' moeten hier royalty's over betaald worden. Op deze manier kunnen initiele kosten voor onderzoek en ontwikkeling terug worden verdiend.

Maar, naar schatting wordt 12,5% van de bloemen en planten illegaal vermeerderd. En van alle bloemen die in Nederlands worden geteeld , ligt zo'n 80% procent van het kwekersrecht in Nederland. Door deze fraude loopt de sector veel inkomsten mis en is het opsporen van illegale praktijken een belangrijke uitdaging. Maar hoe ga je daarin te werk?

In deze dubbellezing nemen Hedwich Teunissen en Eva de Rijke u mee in de technieken die hiervoor gebruikt worden. Expertisecentrum Naktuinbouw en wetenschappers van de Universiteit van Amsterdam werken samen aan de ontwikkeling van tools op basis van forensische technologieen zoals DNA- en isotooponderzoek. De ontwikkelde technologie en kennis wordt vervolgens beschikbaar gesteld aan de sector. Een voorbeeld is de origin tracer, waarmee bepaald kan worden waar een bloem of plant geteeld is. Hoe (goed) werken deze en andere technieken?

Eva de Rijke

Eva de Rijke

Over de sprekers

Eva de Rijke is onderzoeker bij het Swammerdam Institute of Life Sciences van de UvA en werkt aan de ontwikkeling van methoden op basis van isotoop ratio massaspectrometrie voor herkomstbepaling van tuinbouwproducten. Ze promoveerde aan de VU op de analyse en identificatie van plantinhoudsstoffen met behulp van verschillende analytische chemische technieken. Na haar promotie heeft zij tien jaar als onderzoeker/projectleider in Research & Development bij zowel de overheid als het bedrijfsleven gewerkt. Dit op het gebied van voedselkwaliteit en -veiligheid, waarbij ze zowel positieve (voedings- en antioxidantwaarde, smaak, geur) als negatieve (contaminanten, off-flavour, veterinaire drugs, fraude) aspecten van voeding onderzocht.

Alumnus Hedwich Teunissen

Hedwich Teunissen

Hedwich Teunissen is moleculair bioloog bij Stichting Nederlandse Algemene Kwaliteitsdienst Tuinbouw, beter bekend als Naktuinbouw. Zij zette daar een laboratoriumfaciliteit op voor de moleculaire identificatie van planten en pathogenen met behulp van moleculaire merkertechnologieen (DNA fingerprinting). Naast toegepast onderzoek en technologieontwikkeling vormt het uitvoeren van projecten voor bedrijven haar belangrijkste taak. Teunissen werd opgeleid in de plantenveredeling aan de Wageningen UR en vervolgde deze richting tijdens haar promotieonderzoek in de fytopathologiegroep van het Swammerdam Institute of Life Sciences (UvA). Daar werkte zij aan de moleculaire interactie tussen de schimmel Fusarium en tomaat.

FNWI Collegetour

Onderzoekers van de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica presenteren de laatste ontwikkelingen vanuit de betawereld en laten zich door u interviewen. De programma's worden gemodereerd door studenten van BetaBreak, het interdisciplinaire discussieplatform voor betanieuws. Dit seizoen staat de reeks in het teken van forensisch onderzoek.

Aanmelden

Toegang tot de activiteiten van SPUI25 is gratis. Aanmelden is niet vrijblijvend. Wij rekenen op uw komst. Bent u verhinderd, dan graag doorgeven via spui25@uva.nl | T: 020 525 8142.

AANMELDEN

* www.spui25.nl

* Spui 25

Spui 25-27 | 1012 XM Amsterdam +31 (0)20 525 8142

Gepubliceerd door Spui25