Live: de stembussen voor het referendum zijn open

Radio en TV | wo 06 apr 2016

Redactie Hein Bruinewoud

Verslag Remko Theulings

Verslag Marc Belinfante

Redactie Miriam Heijenga

12.838.934 Nederlanders mogen vandaag hun stem uitbrengen bij het referendum over het associatieverdrag met Oekraine. Op EenVandaag.nl, in Radio EenVandaag en 's avonds in de tv-uitzending volgen we de laatste ontwikkelingen op de voet.

Het is het eerste `raadgevend referendum' in de geschiedenis van Nederland. De uitslag is geldig als 30 procent van de stemgerechtigden een stem uitbrengt. Dat betekent dat 3,85 miljoen mensen hun stem moeten uitbrengen.

* Lees hier de vraag&antwoord over het referendum.

De tv-verslaggevers van EenVandaag volgen de mensen van Geenpeil, de initiatiefnemers van het referendum, die in Oldenzaal op de dag van het referendum campagne voeren. Hoe beleven zij deze dag?

Ook gaan we mee in het zog van Michiel van Hulten, hij speelt een prominente rol in het voor-kamp. Hij is met Stem Voor in Almere om de laatste mensen te overtuigen. Politiek verslaggever Remko Theulings geeft in de studio een uitgebreide analyse.

In Radio EenVandaag een interview met Guy Verhofstadt, de leider van de liberale fractie ALDE in het Europees Parlement. Hij staat bekend als fervent pleitbezorger van de Europese eenwording en is dan ook voor het associatieverdrag. Ook blikken we terug op het vorige referendum, over de Europese Grondwet in 2005. Destijds stemde 61,6 procent tegen.