Klassieke muziek in de lift door CityProms

maandag 04 april 2016

Elk jaar is de binnenstad van Leeuwarden decor van het klassieke muziekfestival CityProms. Terwijl de tienduizenden bezoekers van CityProms 2015 luisterden naar Erwin Nyhoff en het NNO, TOV! en de Mozart flesseninstallatie van D'Drive, voerde het European Tourism Futures Institute van Stenden een publieksonderzoek onder de bezoekers uit.

Stichting CityProms

Het European Tourism Futures Institute van Stenden voerde het onderzoek uit in opdracht van Stichting CityProms. Deze stichting streeft ernaar klassieke muziek op een aansprekende en aantrekkelijke manier ten gehore te brengen in Noord-Nederland met als doel een zo breed mogelijk publiek te bereiken. Concrete inzichten in het bezoekersprofiel en de mate van tevredenheid en waardering van het CityProms festival ontbraken binnen de stichting. Reden om publieksonderzoek uit te laten voeren tijdens CityProms 2015.

Meer waardering voor klassieke muziek

Alle bezoekers van de CityProms zijn natuurlijk uniek. Toch heeft het onderzoek tot een gemene deler geleid. De CityProms bezoeker is een vrouw die in Leeuwarden of omgeving woont. Ze gaat graag met haar kinderen of kleinkinderen naar het concert. In haar vrije tijd onderneemt ze culturele activiteiten, maar luistert ze niet vaak naar klassieke muziek. De waardering voor klassieke muziek is door het festival toegenomen.

Hoge tevredenheid

Bezoekers zijn tevreden over de kwaliteit van het CityProms festival. De kwaliteit van het programma, de faciliteiten, de informatie en bewegwijzering, de aankleding en de bereikbaarheid van de festivallocatie(s) scoorden goed. Ook wordt de prettige sfeer tijdens het festival als pluspunt genoemd.

De organisatie van CityProms 2016 gebruikt de resultaten van het onderzoek om nieuw publiek naar het Festival te trekken. In juni 2016 vindt de zesde editie van het CityProms festival plaats.

Voor meer informatie kunt u terecht bij het European Tourism Futures Institute, www.etfi.nl, tel. 058-2441992. Het rapport kan worden besteld op www.etfi.nl.