De natuurwetten van Olafur Eliasson in Museum Boijmans Van Beuningen

Olafur Eliasson, Notion motion, Museum Boijmans Van Beuningen (2010). Foto: Hans Wilschut Olafur Eliasson, Notion motion, Museum Boijmans Van Beuningen (2010). Foto: Hans Wilschut Olafur Eliasson, Notion motion, Museum Boijmans Van Beuningen (2010). Foto: Hans Wilschut Olafur Eliasson, Notion motion, Museum Boijmans Van Beuningen (2010). Foto: Hans Wilschut Olafur Eliasson, Notion motion, Museum Boijmans Van Beuningen (2010). Foto: Bob Goedewaagen

Persbericht

Museum Boijmans Van Beuningen toont dit jaar van 18 juni tot en met 18 september de monumentale installatie `Notion motion' (2005) van de Deens-IJslandse kunstenaar Olafur Eliasson (Kopenhagen, 1967). Geinspireerd door de wetten van de natuur, in het bijzonder de reflectie van licht op water, creeerde hij speciaal voor de 1500m2 grote Bodon zaal van het museum de installatie `Notion motion'. De installatie bestaat uit drie verschillende lichtprojecties die de wisselwerking tussen licht en water toont. De imposante installatie bestaat uit maar liefst 20.562 liter water en 800 vlonderdelen.

Het is niet de eerste keer dat `Notion motion' getoond wordt. `Notion motion' maakt deel uit de van de vaste collectie van Museum Boijmans Van Beuningen en is in 2005 door het Han Nefkens H+F Mecenaat van schrijver en verzamelaar Han Nefkens aan het museum geschonken. Deze zomer heeft iedereen de kans zich opnieuw, of misschien wel voor het eerst, onder te laten dompelen in deze fabelachtige installatie.

De wetten van de natuur

Het kunstwerk `Notion motion' toont door middel van lichtprojecties de werking tussen licht en water. Met minimale middelen maar in groots volume creeert Eliasson een innemende presentatie waarin de toeschouwer wordt opgenomen in de ruimte. Het werk van Eliasson prikkelt de zintuigen en speelt met de perceptie van de toeschouwer, deze wordt in de installatie uitgedaagd en getoetst. Waarneming staat centraal binnen de installatie, voor Eliasson is dit meer dan een kwestie van passief registreren van stilstaande beelden, maar van beweging en actieve betrokkenheid. Olafur Eliasson's brede oeuvre is geinspireerd door de natuur. Zo verwerkte hij eerder regenbogen, zonsondergangen, watervallen, geurmuren en mist in zijn installaties.

Olafur Eliasson

Eliasson is een van 's werelds meest spraakmakende kunstenaars. Hij verwierf wereldwijd bekendheid met de grote gele `zon' die hij in 1999 ontwikkelde voor Panorama 2000 in Utrecht en die in 2003 te zien was in het Tate Modern. Later volgden vier grote artificiele watervallen aan de oevers van de Hudson River in Manhattan, New York.

`Notion motion' sluit aan bij een reeks onvergetelijke installaties die speciaal voor de Bodonzalen van Museum Boijmans Van Beuningen zijn gemaakt in navolging van onder andere Ernesto Neto's Celula Nave en Carsten Hoellers installatie Divided Divided.