Universiteit Maastricht 4e beste jonge universiteit wereldwijd

Universiteit Maastricht 4e beste jonge universiteit wereldwijd

6 april 2016

De Universiteit Maastricht (UM) is verder opgeklommen naar de vierde plaats in de Times Higher Education (THE) 150 Under 50 ranking voor beste jonge universiteiten ter wereld. Na drie jaar een zesde plaats te hebben ingenomen in de voormalige THE 100 Under 50 is deze sprong een mooie opsteker in het jaar dat de UM haar 40 jarig jubileum viert. De lijst werd op 6 april bekendgemaakt op de Young Universities Summit in Barcelona.

De top 5 wordt verder opnieuw gedomineerd door Aziatische universiteiten, met als uitzondering de Zwitserse Ecole Polytechnique Federale de Lausanne, die de eerste plek heeft weten te handhaven. De UM scoort hoog op indicatoren die inzicht geven in de internationale uitstraling (percentage internationale staf en studenten), onderzoek en citaties.

150 Under 50

De ranking voor jonge universiteiten is net als de THE World University Ranking (waar de UM op de 88e plaats staat) gebaseerd op 13 strenge en uitgebreide prestatie-indicatoren voor onderwijs, onderzoek, kennistransfer en internationalisering. Voor de 150 Under 50 zijn de wegingen van de indicatoren op basis van expertadviezen aangepast om beter aan te sluiten bij de profielen van jonge universiteiten. De resultaten voor de onderzoekscategorie zijn gebaseerd op 's werelds grootste reputatieonderzoek, uitgevoerd door Thomson Reuters onder ruim 10.000 ervaren academici.