Museum Oud Amelisweerd wint prestigieuze prijs voor cultureel erfgoed


07-04-2016

De EU Prize for Cultural Heritage/Europa Nostra Awards 2016 in de categorie `Outstanding achievements in the conservation, enhancement and adaptation to new uses of cultural heritage' wordt uitgereikt aan Museum Oud Amelisweerd. Dat heeft de organisatie van Europa Nostra vandaag bekendgemaakt.
De jury is lovend over de manier waarop het landhuis is gerestaureerd en herbestemd.

Landhuis Oud Amelisweerd is gelegen op het rijksmonument Amelisweerd en Rhijnauwen, eigendom van de gemeente Utrecht, aan de rand van de stad Utrecht. Nadat particuliere bewoning eindigde in 1989, stond het vervallen gebouw leeg. Vanaf 2011 werkten de stichting Museum Oud Amelisweerd en de
gemeente Utrecht nauw samen aan de restauratie van het landhuis, het koetshuis en de zeer zeldzame Chinese behangsels in de salons. Restauratiearchitect Krijn van den Ende (BBOR) en ontwerpers Ronald Buiel & Jorrit Noyons (Soda) hebben telkens het monument als startpunt van handelen genomen.
Sinds de opening in 2014 toont het museum drie collecties in samenhang: de breedste en grootste collectie werken van Armando, top-100 Rijksmonument Oud Amelisweerd en unieke Chinese en andere historische behangsels.

De jury prijst de uitmuntende conserverings- en museologische aspecten in het project. `De educatieve kwaliteit van het museum is discreet maar zelfbewust, de kwaliteit van het tentoonstellingsmeubilair is uitnemend'. `De moderne aanvullingen zijn goed in de historische context ingepast. Het
monument zelf is van groot belang en de authenticiteit van het 18e eeuwse landhuis is intact gebleven, dankzij de aandacht die de restaurateurs hebben besteed aan alle details.' benadrukt de jury.

Na jaren van leegstand was openstelling en het toegankelijk maken van het landhuis voor een breed publiek een belangrijke motivatie voor de restauratie. De gemeente Utrecht is als eigenaar en opdrachtgever van de restauratie dan ook opgetogen over de toekenning van de prijs. Het is een
erkenning van de grote bijdrage aan het behoud van uniek Europees cultureel Erfgoed, door de innovatieve herbestemming met behoud van alle monumentale waarden.

Prijsuitreiking
In totaal waren 187 projecten op het gebied van cultureel erfgoed uit 36 Europese landen voor de prijs ingezonden. Op 24 mei worden in Madrid de Europa Nostra Awards 2016 uitgereikt aan 28 laureaten. Zeven projecten worden beloond met een Grand Prix en ook de publieksprijs wordt dan
bekendgemaakt. Stemmen op de publiekprijs voor Museum Oud Amelisweerd kan via www.utrecht.nl/landgoederen en www.moa.nl.

Meer informatie over de EU Prize for Cultural Heritage/Europa Nostra Awards 2016.