Drie verdachten drugsactie Operatie Trefpunt voorgeleid


7 april 2016

Drie verdachten in onderzoeken van het Openbaar Ministerie Oost-Brabant die maandag tijdens de drugsactie `Operatie Trefpunt' zijn aangehouden, worden vandaag voorgeleid bij de rechter-commissaris.

Synthetische drugs

Een 52-jarige man uit Eindhoven wordt verdacht van het plegen van voorbereidingshandelingen voor de productie van MDMA. In een door hem gehuurde garage trof de politie spullen aan die bedoeld zijn voor het opbouwen van een lab. In de loods vond de politie chemicalien bedoeld voor de productie
van synthetische drugs.

Bij een 53-jarige man uit Best trof de politie 36 kilo hennep en een vuurwapen aan. Een 22-jarige man uit Best was in het bezit van vermoedelijk 332 gram amfetamine en een vuurwapen.

De mannen kwamen naar voren in het onderzoek Explorer van het Landelijk Parket naar een loods in Best die onder de dekmantel van een party-verhuurbedrijf vermoedelijk gebruikt werd als ontmoetingsplaats voor criminelen die handelen in synthetische drugs en grondstoffen voor de productie van
synthetische drugs.

De loods is afgelopen maandag ontmanteld en door de gemeente Best voor een jaar gesloten.

55 aanhoudingen

In Explorer en de daaruit voortvloeiende deelonderzoeken hebben in totaal 124 doorzoekingen en in totaal 55 aanhoudingen plaatsgevonden in Zuid-Nederland en enkele andere plekken in Nederland en Belgie. Van de 55 aangehouden verdachten worden er in totaal 32 voorgeleid bij de
rechter-commissaris.

Intensivering Zuid

Operatie Trefpunt valt binnen de ruim een jaar geleden gestarte geintensiveerde aanpak van drugscriminaliteit in de drie zuidelijke provincies, Brabant, Zeeland en Limburg.

Deze aanpak, `Intensivering Zuid', heeft tot doel als een daadkrachtige integrale overheid (OM, politie, openbaar bestuur, Belastingdienst, FIOD, Douane, Koninklijke Marechaussee, de Regionale Informatie en Expertisecentra en de Taskforce Brabant-Zeeland) criminele netwerken te verstoren en de
productie van hennep en synthetische drugs substantieel terug te dringen. Zo wordt bovendien dumping van drugsafval in het milieu teruggebracht.

Deze vormen van ondermijnende criminaliteit zijn zeer lucratief en geld is macht waardoor er ook kans bestaat op vermenging tussen de boven- en onderwereld.

De aanpak kenmerkt zich door korte, kordate interventies waarbij politie en OM zoveel mogelijk kansen proberen te verzilveren. Er wordt bovendien intensief samengewerkt met Belgie, onder meer om verplaatsingseffecten over de landsgrenzen heen zoveel mogelijk tegen te gaan.

Deel dit op

*