Bijzondere Lezing door prof. dr. Gabri van Tussenbroek

07apr2016

17.15 - 18.15

Bijzondere Lezing door prof. dr. Gabri van Tussenbroek

In samenwerking met de Illustere School

07apr2016 17.15 - 18.15

Lezing

Welke geschiedenissen gaan er schuil achter de gevels van Amsterdam? Hoe en waarom zijn gebouwen gebouwd, en wat vertelt ons dat over het ontstaan van de stad? Een lezing door bijzonder hoogleraar Stedelijke identiteit en monumenten, Gabri van Tussenbroek.

Het verleden staat op straat. Monumenten als afspiegeling van de geschiedenis van Amsterdam

De gebouwen van de stad zijn een verzameling van honderden jaren bouwen, breken en veranderen. Ze zijn een uiting van menselijke ambitie en hiermee vormen ze een afspiegeling van onze geschiedenis. We beschouwen dat als een vanzelfsprekendheid, maar kennen de geschiedenis die vaak achter de gevels verborgen is slecht. Toch schuilt een belangrijk deel van de eigenheid van een plaats in de gebouwen die er in het verleden zijn neergezet.

Om te begrijpen waarom een gebouw staat waar het staat en waarom het er zo uitziet, moeten we weten wat de motieven waren voor de bouw, welke technische mogelijkheden er in het verleden voorhanden waren en hoe het door de oorspronkelijke gebruikers is verwezenlijkt. Welke materialen had de Amsterdammer om zijn stad mee te bouwen en hoe gebruikte hij die? Welke stad ontstond daardoor en hoe werd daar later mee omgegaan? Begrijpen we de betekenis van onze monumenten nog wel?

Om de geschiedenis van de stad `leesbaar` te houden is het belangrijk dat we zorgvuldig met het gebouwde erfgoed omgaan. Tegelijkertijd moeten huizen, kantoren, kerken en andere gebouwen kunnen worden gebruikt. Aan de hand van een aantal aansprekende voorbeelden toont Van Tussenbroek dat verandering van de stad onvermijdelijk is en dat betekenissen in de loop der tijd verschuiven. Tegelijk laat hij zien hoe onmisbaar gebouwen zijn voor het kunnen kennen van de geschiedenis van de stad.

Over de spreker

Gabri van Tussenbroek is hoogleraar Stedelijke identiteit en monumenten, in het bijzonder van de stad Amsterdam, aan de Universiteit van Amsterdam en bouwhistoricus bij Monumenten en Archeologie van de gemeente Amsterdam. Daarnaast is hij lid van de redactie van het Bulletin van de Koninklijke Nederlandse Oudheidkundige Bond.

Bijzondere Lezingen

De Faculteit der Geesteswetenschappen heeft ongeveer dertig bijzondere leerstoelen. Deze worden bekleed door hoogleraren die een bijzonder onderzoeksgebied vertegenwoordigen. In de lezingenreeks Bijzondere Lezingen vertellen bijzonder hoogleraren over hun onderzoek en de stichting of instelling die de leerstoel heeft gevestigd.

Aanmelden

Toegang tot de activiteiten van SPUI25 is gratis. Aanmelden is niet vrijblijvend. Wij rekenen op uw komst. Bent u verhinderd, dan graag doorgeven via spui25@uva.nl | T: 020 525 8142.

AANMELDEN

* www.spui25.nl

* Spui 25

Spui 25-27 | 1012 XM Amsterdam +31 (0)20 525 8142

Gepubliceerd door Spui25