Tekort aan cruciale medicijnen bedreigt levens in Zuid-Sudan

donderdag 7 april 2016 09:42 Buitenland

Dit is een origineel bericht van Artsen zonder Grenzen

Amsterdam, 7 april 2016 - Er moet onmiddellijk actie ondernemen om het ernstige tekort aan cruciale medicijnen in Zuid-Sudan aan te pakken. Dat stelt Artsen zonder Grenzen vandaag in een open brief aan internationale donorlanden en de humanitaire gemeenschap.

Internationale donorlanden zorgden tot juni 2015 voor de financiering, de inkoop en de levering van essentiele medicijnen in Zuid-Sudan. Dat deden zij middels het Emergency Medicines Fund (EMF). Artsen zonder Grenzen waarschuwde herhaaldelijk dat het terugtrekken van deze steun van donorlanden zou leiden tot een ernstig tekort aan zorg. Toch werd het EMF niet vernieuwd en werd er ook geen alternatief aangedragen.

'De bevolking van Zuid-Sudan lijdt al ruim twee jaar onder een verschrikkelijke oorlog,' zegt Dr. Joanne Liu, internationaal voorzitter van Artsen zonder Grenzen. 'Het tekort aan cruciale medicijnen zorgt voor een extra medische noodsituatie die voorkomen had kunnen worden.'

Artsen zonder Grenzen ziet nu dat klinieken in Zuid-Sudan kampen met grote tekorten aan medicijnen, ook in plaatsen die minder getroffen zijn door het aanhoudende conflict. De medische gevolgen zijn overduidelijk: in 2015 behandelde Artsen zonder Grenzen meer malariapatienten dan ooit in het land. Velen zochten medische hulp bij Artsen zonder Grenzen nadat zij ernstig ziek waren geworden, omdat zij in hun omgeving niet aan medicijnen konden komen. De afgelopen jaren is de bevolking getroffen door meerdere grote ziekte-uitbraken, niet alleen malaria, maar bijvoorbeeld ook cholera.

'Het nieuwe regenseizoen komt eraan en dus ook nieuwe ziekte-uitbraken,' stelt Dr. Liu. 'Deze situatie is niet door een organisatie op te lossen. Maar gezamenlijke inspanningen blijven uit. We roepen alle donorlanden, hulporganisaties en autoriteiten daarom op om samen te werken en zo een grotere medische crisis te voorkomen.'

Artsen zonder Grenzen heeft 17 hulpprojecten in Zuid-Sudan. In 2015 gaven medische teams hulp aan ruim 800.000 mensen in het land. Artsen zonder Grenzen krijgt geen medicijnen via het Emergency Medicines Fund (EMF).

*

*

*

*