Inbreng Geert Wilders debat over de aanslagen in Brussel (tweede termijn)

07 april 2016

Mevrouw de voorzitter,

Dit debat geeft een ontluisterend beeld van hoe het kabinet met jihad-terreur omgaat. Niet alleen worden teruggekeerde Syriegangers niet vastgezet, niet alleen staan onze grenzen wagenwijd open, niet alleen weigert het kabinet de islam als oorzaak van de terreur te erkennen. Maar we hebben ook een minister van Veiligheid en Justitie die er een gigantische puinhoop van maakt.

Hij heeft maar liefst een hele week nodig om uit te zoeken waarom de Amerikanen ons inlichten over terreurverdachten. Hij kent het verschil niet tussen de FBI en de New Yorkse politie. Hij heeft geen flauw idee of een terreurverdachte nog in Nederland is of niet. Hij blijft passief wachten tot andere landen ons bellen voordat hij zelf in actie komt. Hij opent geen berichten van de Turkse autoriteiten, ook niet als er "very urgent" boven staat. Als hij een terreurwerkgroepje opzet met de Turken laat hij het verslonzen. Maar het ergste moet nog komen.

Op 16 maart dit jaar hoorde de minister van de New Yorkse politie dat Ibrahim El Bakraoui, de dader van de gruwelijke aanslag op Zaventem een week later, door Belgie werd gezocht in verband met de aanslagen in Parijs. De volgende dag hoorde hij van de Belgen dat diezelfde man verdacht werd van banden met een terreurnetwerk.

En hij deed helemaal niets. Vz, ik vraag via u aan de minister: Waarom deed u toen niets, meneer de minister? Waarom heeft u geen enkele actie ondernomen? De minister wist dat deze man verdacht werd van banden met een terreurnetwerk. De minister wist dat hij gezocht werd in verband met de aanslagen in Parijs. De minister wist dat hij door de Turken als Syrieganger was opgepakt en uitgezet naar Nederland. Hij had nota bene nog in Nederland kunnen rondlopen. Maar de minister deed helemaal niets! Hoe is het mogelijk? Een week later joeg deze jihadist op vliegveld Zaventem vele onschuldige mensen de dood in. Als de minister die massamoordenaar actief had opgespoord, als die massamoordenaar nog in Nederland was geweest, als de minister actie had ondernomen, dan hadden we wellicht vele levens kunnen redden. Ongelooflijk en overgeeflijk, wat een passiviteit van de minister.

Intussen blundert en klungelt de minister door. Hij is een amateur die de feiten niet kent, spoedberichten niet leest, collega's niet belt, terroristen niet opspoort maar laat lopen. De minister drijft zelfs de agenten van de speciale terreureenheid DSI soms tot wanhoop. Sommigen hebben zelfs een advocaat in de arm genomen.

En zelfs zijn eigen achterban en eigen coalitie zien het niet meer zitten met deze minister. Anonieme VVD-kopstukken spraken in het Algemeen Dagblad afgelopen zaterdag over kopzorgen, gestuntel en geklungel. En in de Telegraaf zei nota bene een PvdA-kamerlid - ook anoniem natuurlijk - dat de mensen geen vertrouwen meer hebben in de minister. Meneer de minister, denkt u daar nog lang te kunnen zitten? Hoe kan Nederland nog vertrouwen in u hebben als zelfs uw eigen coalitieleden er genoeg van hebben?

Bent u het niet met me eens dat als u blijft zitten u een jaar lang onder curatele zal staan en vleugellam zal zijn? En dat Nederland zich al dat gekluns en een vleugellamme minister in deze tijd niet kan veroorloven?

Vz, ik heb maar een vraag voor de minister: meneer de minister, vindt u niet dat het tijd is om op te stappen?