Tien gemeenten genomineerd voor 'energieopwekkendste gemeentehuis' in Nederland


UTRECHT, 20160329 -- Experts hebben 10 gemeentes genomineerd, op zoek naar het energieopwekkendste stadskantoor van Nederland. De tien gegadigden zijn genomineerd door een expertpanel van de nieuwe draai: Alphen aan de Rijn, Den Bosch, Deventer, Groningen, Leiden, Medemblik, Molenwaard, Peel en Maas, Utrecht en Zwolle.

Op donderdag 7 april 2016 wordt de top 5 bekend gemaakt. Dit gebeurt tijdens het evenement ‘Van stadskantoor naar stadshart’ dat plaatsvindt van 14.00 – 18.30 uur in het Stadskantoor in Utrecht, een geweldig voorbeeld van een bruisend stadskantoor. Het programma, met sprekers uit de gemeente Utrecht, Westland en Apeldoorn en diverse workshops, biedt gegarandeerd de nodige inspiratie om van een gemeentehuis een bruisende en energieke plek te maken!

Gebouwen zijn de grootste vervuilers van Nederland, bleek eind vorig jaar uit cijfers van Energieonderzoek Centrum Nederland.

Gebouwen zijn verantwoordelijk voor 36 procent van de CO2-uitstoot in ons land en zijn daarnaast nog te vaak een onprettige en ongezonde omgeving voor de gebruikers. Kantoorpanden nemen de helft daarvan voor hun rekening. Alleen daarom zouden gemeenten hun gebouwen moeten verduurzamen en energieneutraal of, beter nog, energieopwekkend moeten maken. Dat is niet alleen beter voor het milieu, het bespaart ook geld.

Nog veel meer geld valt te verdienen door te zorgen dat een gebouw de mensen energie geeft. Veel organisaties verspillen geld door wél te investeren in goedopgeleide mensen, maar niet te zorgen dat diezelfde mensen een gezonde, prettige en inspirerende werkomgeving hebben.

Gelukkig keert het tij en zijn er voorlopers en trendsetters die wél een sociaal, gezond en duurzaam gebouw neerzetten.

Welke organisatie durft te beweren dat ze hier niet iets laten liggen?
  • Maar liefst 71 procent van de werknemers vindt zijn werkomgeving niet inspirerend.
  • In de meeste onderwijslokalen zijn het CO2-gehalte en de temperatuur veel te hoog. Dat betekent al snel 20 procent meer fouten. Dat is het verschil tussen een voldoende of een onvoldoende!
  • Het ziekteverzuim in een ongezond gebouw kan tot twee keer zo hoog zijn.
  • In de zorg kunnen opnameduur en medicijngebruik worden verlaagd en zijn medewerkers minder ziek door een ‘healing environment’.
  • Een ongezonde en niet gastvrije omgeving betekent al snel een productiviteitsverlies van 10 procent, ofwel één werknemer per tien!
Kan het anders?

Jazeker: laten we van kantoorgebouwen energieopwekkers maken, niet alleen voor de omgeving maar ook voor de mens. En tegelijkertijd kosten besparen. De techniek is er, het vergt alleen een andere kijk. Want het gaat niet om technische specificaties en vierkante meters, maar om gezonde, energieke mensen met een hogere productiviteit.

Het expertpanel van de nieuwe draai roept alle beleidsmakers voor vastgoed, CEO’s en directeuren van Nederland op om een einde te maken aan het grote energieslurpen van gebouwen. Of het nu een kantoor is, een zorginstelling, een gemeentehuis of een school: neem het gebouw eens kritisch onder de loep. Hoe kan het een plek worden die meer energie levert aan de mensen die er elke dag komen? Hoe kan het energieneutraal of zelfs energieopwekkend zijn? Behalve dat het gebouw er waardevoller van wordt, kunnen we hierin een enorm verschil maken, voor het milieu én voor de mens.