Mediageweld en agressief gedrag van kinderen. Een een-op-een relatie?

08apr2016

17.00 - 18.00

Proost op de wetenschap: Mediageweld en agressief gedrag van kinderen. Een een-op-een relatie?

08apr2016 17.00 - 18.00

Lezing

Worden kinderen wel of niet agressiever van gewelddadige games en TV-programma's? Over deze vraag wordt fanatiek gediscussieerd door ouders, kinderen, leerkrachten, journalisten, en wetenschappers. In deze editie van Proost op de wetenschap laat Karin Fikkers zien dat niet alle kinderen hetzelfde reageren op mediageweld en dat de sociale omgeving hier een belangrijke rol in speelt.

De afgelopen decennia is er ontzettend veel onderzoek gedaan naar de relatie tussen gewelddadige media (games, TV-programma's) en het agressieve gedrag van kinderen en jongeren. Sommige onderzoekers zien mediageweld als belangrijke voorspeller van agressie; anderen menen dat andere factoren zoals de sociale omgeving belangrijker zijn. In haar proefschrift vindt communicatiewetenschapper Karin Fikkers de middenweg, en laat ze zien dat alleen kinderen die opgroeien in een omgeving met agressie (zoals conflict in het gezin, agressie in de vriendengroep) agressiever worden van gewelddadige media.

De meeste kinderen worden echter niet agressiever van zulke games en TV-programma's. Zo'n `differentieel perspectief' op media-effecten waarbij rekening wordt gehouden met verschillen tussen mediagebruikers is een belangrijke stap voorwaarts in ons inzicht van de rol van media in het leven van kinderen, en kan ouders en professionals helpen om betere beslissingen te maken met betrekking tot mediagebruik. In deze lezing vertelt Karin Fikkers hoe zij met sociale verschillen tussen kinderen rekening hield en welke (soms verrassende) resultaten ze daarbij vond.

Fikkers - K - M

Over de spreker

Karin Fikkers verdedigde op 25 februari 2016 aan de Universiteit van Amsterdam haar proefschrift getiteld "A different(ial) perspective: How social context influences the media violence-aggression relationship among early adolescents". Ze verkreeg daarmee cum laude haar doctorstitel. Op dit moment werkt zij als postdoctoraal onderzoeker bij het onderzoekscentrum Jeugd en Media en de Amsterdam School of Communication Research (UvA). De komende jaren probeert ze nog veel beter inzicht te krijgen in de nuances in het gebruik en de effecten van media-entertainment.

Proost op de wetenschap

De SPUI25-programmareeks `Proost op de wetenschap' geeft promovendi en onlangs gepromoveerde onderzoekers een platform om hun onderzoek te presenteren aan een breed publiek. Iedere vrijdagmiddag vertelt een jonge wetenschapper bij SPUI25 over zijn of haar recente onderzoek.

De lezingen beginnen om 17:00 uur en duren ongeveer een half uur, waarna nog uitgebreid de tijd is om vragen te stellen. Ter afsluiting verzorgt SPUI25 een kleine borrel waarmee we proosten op de onderzoeker van de week, de wetenschap en de start van het weekend.

Aanmelden

Toegang tot de activiteiten van SPUI25 is gratis. Aanmelden is niet vrijblijvend. Wij rekenen op uw komst. Bent u verhinderd, dan graag doorgeven via spui25@uva.nl | T: 020 525 8142 (op werkdagen bereikbaar tussen 10:00 en 16:00).

AANMELDEN

* www.spui25.nl

* Spui 25

Spui 25-27 | 1012 XM Amsterdam +31 (0)20 525 8142

Gepubliceerd door Spui25