Terugblik informatieavond Verruiming Twentekanalen

Terugblik informatieavond Verruiming Twentekanalen

Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 08 april 2016- Laatste update: 08 april 2016 15:35 uur

Woensdag 23 maart jl. organiseerde Rijkswaterstaat in Hengelo een informatieavond over de tweede fase van de Verruiming Twentekanalen. We verwelkomden circa 50 omwonenden, recreanten, vertegenwoordigers van regionale overheden en bedrijven en overige belanghebbenden en geinteresseerden. Zij gingen met onze projectcollega's in gesprek en bekeken het beschikbare kaart- en informatiemateriaal. De reacties op de geplande maatregelen waren overwegend positief.

Goed op de hoogte

Een groot deel van de bezoekers was al goed op de hoogte van het project. Bijvoorbeeld omdat ze lid zijn geweest van de klankbordgroep en/ of klantwensen hebben ingediend. Zij kwamen dan ook kijken hoe hun wensen en suggesties in de plannen zijn verwerkt. Ook wilden veel mensen informatie over wat we hebben gepland specifiek voor de onderdelen waarvoor zij belanghebbend zijn. Zo waren roeiers bijvoorbeeld geinteresseerd in de locaties waar personen het kanaal uit kunnen klimmen. Er komen circa 67 uittreedplaatsen voor mens en/ of dier langs de hoofd- en zijtak.

Wist u dat?

Veel gelezen tijdens de informatieavond waren de wist-u-datjes over de Twentekanalen en de Verruiming. Wist u bijvoorbeeld dat er door de 47 kilometer lange hoofdtak van het Twentekanaal 24 kuub water per seconde stroomt en door de 16 kilometer lange zijtak naar Almelo 11,4 kuub? Dat het totale verval tussen Eefde en Enschede ruim 20 meter is, dat wordt overbrugd met drie schutsluizen: bij Eefde, Delden en Hengelo. Of dat er nu gemiddeld jaarlijks 15.000 schepen, met grofweg 70.000 containers en ruim zes miljoen ton lading de kanalen passeren. Door het verruimen van het kanaal en de bouw van de tweede sluis bij Eefde verwachten we dat het transport over de Twentekanalen sterk zal toenemen.

Kanaal maximaal 50 cm verdiept

Specifiek over de verruiming presenteerden we 23 maart ook een aantal interessante feiten:

* De zijtak tot Almelo en het deel van het kanaal tussen Delden en Enschede gaan we verdiepen tot een klasse Va-vaarweg met 2,80 meter diepgang.

* Tussen de IJssel en Sluis Eefde verdiepen we het kanaal tot een klasse Va-vaarweg met 3,50 meter diepgang.

* De kanalen worden 0 tot 50 centimeter verdiept.

* De zijtak naar Almelo moet aan het begin tussen de Spoorbrug en de Cottwicherbrug aan beide zijden 1 tot 1,5 meter worden verbreed.

* We gaan 25 kilometer damwand versterken en 19 kilometer damwand vervangen.

* Er komen circa 67 uittreedplaatsen voor mens en/ of dier.

* We verwachten circa 1.000.000 m3 materiaal af te voeren, grotendeels over water.

Eerste tussenresultaat aanpak kwel zijtak

Tot slot was er tijdens de informatieavond, naast alle informatie over de verruiming, ook een eerste tussenresultaat van de kwelaanpak op de zijtak.

Meer informatie

Meer informatie over het project is te vinden op de projectpagina Twentekanalen: verruimen vaarweg.